Oss, Noord-Brabant
Naam Nieuw Leven

JOHa_MARIA
VAN DUREN

Boven de andere toog een sluitsteen met de tekst:
J. van Duren
Geschiedenis
Molenaar Gijsbertus van Duren liet deze stellingkorenmolen in 1895 bouwen. Toen stond de molen nog buiten de bebouwing van Oss.
In 1922 deed Van Duren de molen over aan Frans Burgers. Deze kwam in 1936 bij werkzaamheden aan de molen zwaar ten val, hield daar blijvende schade aan over en moest vervolgens noodgedwongen de molen verkopen.
De nieuwe eigenaar, Piet van den Bos, liet in 1938 de romp wit verven. Hij had deze molen gekocht , nadat zijn molen Zeldenrust te Almkerk was verbrand. Deze molen werd eveneens door hem (jaarlijks herhaald) gewit en in Oss zette hij deze gewoonte voort. Prompt ontstond de bijnaam De Witte Molen (in 1993 werd die witte laag overigens weer verwijderd omdat het de stenen verstikte). Van 1947 tot 1958 hield molenaar Verhoeven de molen in bedrijf.

In 1960 werd N.V. Philips Gloeilampenfabriek eigenaar. Tot vlak bij de molen strekten toen de fabriekshallen van dit bedrijf zich uit. Philips paste de molen van binnen aan en maakte er een ontvangstruimte aan. Toen ontstond de bijnaam Philipsmolen.

In 1975, toen ook de andere molen van Oss werd gerestaureerd, nam de gemeente de molen over van Philips. Na jaren van plannen maken werd de Nieuw Leven fasewijze gerestaureerd: in 1984 werd met herstel begonnen; de derde en laatste fase werd in 1993 voltooid.

In de nazomer van 2014 is begonnen met belangrijk herstel: zo moet de stelling vrijwel geheel worden vervangen en dient er aan het metselwerk het nodige te gebeuren.

Foto n.n. uit 1935.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 6 september 2014 | Bedrijfsvaardigheid