Oploo, Noord-Brabant
Naam De Korenbloem

Overbrengingen Bovenwiel (tandkrans trapzijde) 75 kammen

Bovenwiel (tandkrans borstzijde) 66 kammen, steek 12,4 cm.
Rest maalwerk niet meer aanwezig
Afkomstig uit Halderse molen, Halder (St.Michielsgestel)
Geschiedenis
De standerdmolen van Oploo is een zeer oude standerdmolen die voor de verplaatsing naar Oploo nog twee andere locaties had.
Vóór 1663 stond deze molen te 's Hertogenbosch. Niet helemaal duidelijk is (nog), welke van de standerdmolens aldaar het precies was.
Daarna is de molen verplaatst naar Halder bij Sint-Michielsgestel. Daar werd hij in 1843 opgevolgd door de nog altijd bestaande stenen molen op de Genenberg, gebouwd door dezelfde bouwheer, Peter Peters, die de standerdmolen naar Oploo verplaatste.
De witte stenen molen die getekend is op één van de stuifschotten van de maalbak kan dan ook met zekerheid worden thuisgebracht als de molen op de Genenberg.

De Korenbloem bleef tot 1952 in gebruik bij de molenaars Rutten. In 1966 werd de molen gerestaureerd en kwam de molen via een erfpacht-constructie in bezit van de gemeente. Later werd de gemeente volledig eigenaar.

Vóór de restauratie van 1966 was de kast wit geschilderd met groene rand. De spruit en schoren waren groen met witte uiteinden en mutsen. De trapbomen groen met witte leuning. Ook de hangbomen waren groen met witte uiteinden. Het hek van de galerij was groen met witte toppen en rode verticale stijltjes. De deuren waren groen met witte zandloper en in het midden een witte stip met rode zandloper.
Onder de luikap stond in zwarte letters geschilderd "KORENBLOEM". De staartbalk (een stuk van een oude roede) was zwart geteerd. Op de zijkanten van de kast stond een zespuntige deels rood deels groen geschilderde ster. Het stormeind was bekleed met gepotdekselde planken in visgraatverband, de borstnaald en windpeluw wit. De paraplu of onderbouw was gedekt met dakleer. De roeden hadden witte boorden bij de as.

Beide Potroeden, die anno 2010 overigens niet al te best meer zijn, zijn afkomstig van de in 1924 onttakelde stellingmolen van de Polder Rozendaal te Haastrecht ('zusje' van de nog bestaande en werkende molen van de Polder Beneden-Haastrecht) en hier waarschijnlijk in 1925 gestoken. In dat jaar brak een ijzeren roede van de standerdmolen en moest vervangen worden.
Volgens traditie wordt de jaarlijkse kermis ten dele op de werf van de molen gehouden.
Literatuurverwijzingen:
Nico Jurgens, Op zoek naar het verleden van De Korenbloem in Oploo, in: Molenwereld 114 (2008), pp. 148 - 149.
Nico Jurgens, ‘Rapport over het historisch onderzoek naar de herkomst van molen De Korenbloem in Oploo’ (2008/2010).

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Korenbloem, Oploo home vorige pagina