Nieuw-Vossemeer, Noord-Brabant
Assumburg
Bovenbonkelaar 29 kammen, steek 12.5 cm
Steenschijflopen 38 staven, steek 6.8 cm.
Overbrengingsverhouding 1: 6.5
van de stelling: 5.20 m.
Op de fraai geschulpte groene baard met witte bies staan de jaartallen 1780 en 1897 met daaronder twee rode zonnen met een zespuntige witte ster in het midden.

Op de groene achterbaard is 'Assum burg' geschilderd.
Geschiedenis
Volgens een bericht in de Middelburgsche Courant van 10 september 1897 liep de voorganger van deze molen op maandag 6 september bij storm door de vang en brandde als gevolg geheel af.

De eigenaresse, de weduwe Lievense, kocht hierna de voor de sloop te koop staande oliemolen "Het Huis Assumburg" te Assendelft aan. De molen werd daar afgebroken, in onderdelen naar Nieuw-Vossemeer gevaren en daar weer opgebouwd.

Het grootste drama in de geschiedenis van deze molen is zonder twijfel de overstromingsramp van 1 februari 1953 geweest: toenmalig molenaar/eigenaar A.J. Ooms kwam met vrouw en drie van zijn kinderen in de golven om het leven. De molen bleef, zij het behoorlijk beschadigd, overeind. Tussen 1965 en 1968 volgde een (moeizame) restauratie aan de onderbouw. Daarbij werden de schuine stellingschoren vervangen door verticale stutten op een stenen voet.
Omdat de op de achtkante romp aangebrachte rabatdelen niet waterdicht bleken, werd tussen 1966 en 1969 opnieuw herstel uitgevoerd.

In 1984/85 werd de kap grotendeels vernieuwd en kreeg de molen nieuwe gelaste roeden.
In 2010 werd de stelling grotendeels vernieuwd.

Na het beëindigen van het maalbedrijf is op de begane grond en op de maalzolder een molenmuseum ingericht. Er staan modellen van alle in Nederland voorkomende molentypen en er is ook een fototentoonstelling.

Opvallend is de rode bakstenen onderbouw met vanaf de houten stelling eerst witte horizontale planken en daarboven een met zwart dakleer beklede bovenbouw

Aanvullingen

Deze molen nam bij de verplaatsing van 1897 als het ware de naam mee. 'Assumburg' verwijst naar het nog altijd bestaande kasteel te Heemskerk. Overigens heette de molen op zijn oude standplaats "Het Huis Assumburg".
Assumburg, Nieuw-Vossemeer, Foto: Bram van Broekhoven (3-3-2011).
Assumburg, Nieuw-Vossemeer, Foto: Ton Koorevaar (7-9-2011).
Assumburg, Nieuw-Vossemeer, Foto: John Scholte (21-5-2012).

Laatst bijgewerkt: woensdag 4 december 2013 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Assumburg, Nieuw-Vossemeer home vorige pagina