Nieuw-Borgvliet, Noord-Brabant

De Twee Vrienden

Steenschijflopen 28 (kunststeen) resp. 26 (blauwe steen) staven, steek 9,7 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 6,09 resp. 1 : 6,56
Fa. Bos, Almkerk (1980/81)

De Twee Vrienden

Versiering

Eenvoudige baard, blauw geverfd met in kleine letters het opschriften 'De Twee Vrienden' , '1890' en de initialen 'JCW' en 'FCvD'

Op de sluitsteen boven de molenpoort staat:
Joh. Babt. Janszoon Jac. Elst 25 Juni 1890 J. Sebers 1810.

Opvallend aan de bovenzijde van de romp is de horizontale band in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Boven de vensters zijn witte bogen geschilderd en er is een rond venster aangebracht.

De Twee Vrienden

De Twee Vrienden

Geschiedenis

De voorganger van deze molen was een standerdmolen en stond niet op dezelfde plaats. Deze, 'Heimolen' genaamd, was rond 1650 de banmolen voor Zuidgeest, Borgvliet en Woensdrecht en ging in 1675 in vlammen op. Vervolgens is deze herbouwd, deed dienst tot 1890, waarna de huidige stenen molen verrees.

Sebers was waarschijnlijk in 1810 eigenaar van de standerdmolen. Eerst genoemde broodbakker-herbergier kreeg met winkelier-herbergier Elst in 1890 vergunning van het stadsbestuur om een houten windkorenmolen op te richten op een 3,5 m. hoge heuvel aan de Huijbergschebaan met gebruikmaking van materialen van de Heimolen.
De plannen werden gewijzigd en zo verrees een ronde stenen molen met de naam De Twee Vrienden. Dit staat samen met de initialen JCW links en FCvD rechts op de blauwe molenbaard met witte bies geschilderd.
'JCW' staat waarschijnlijk voor J.C. Woudts, de molenmaker die de molen optrok en daarin veel materiaal van de gesloopte standermolen verwerkte.
Naast het malen van verschillende graansoorten heeft de molen ook dienst gedaan als tijdelijke bergplaats van (on)gemalen graan.

De laatste particuliere moleneigenaar J.C. van Dorst gebruikte het molenerf als parkeerplaats voor zijn vrachtwagens. Via een projectontwikkelaar kwam de vervallen molen in 1980 in bezit van de gemeente Bergen op Zoom die direct een grootschalige restauratie liet uitvoeren. Vrijwel het gehele jaar 1981 werd aan de molen gewerkt. Zo moest de kap vrijwel worden vernieuwd en was ook een nieuw bovenwiel noodzakelijk. Begin 1982 stond er een fraai gerestaureerde molen.

In de molenromp zijn de sporen van het vervangen van de draagbalken nog goed zichtbaar.
Na het buiten bedrijf stellen van het maalbedrijf werd de molenberg, waartegen een molensteen ligt al snel omringd door hoge bomen en oprukkende bebouwing, waardoor de windvang sterk wordt belemmerd.

De Twee Vrienden

Aanvullingen

Bram Pleging, die vooral in vroeger jaren deze molen geregeld liet draaien, overleed op 29 mei 2014 op 88-jarige leeftijd.

De Twee Vrienden

De Twee Vrienden, Nieuw-Borgvliet, Foto: Gerard Schuurbiers (26-3-2006).
De Twee Vrienden, Nieuw-Borgvliet, Foto: Rob Simons (6-4-2006).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Twee Vrienden, Nieuw-Borgvliet home vorige pagina