Nieuw-Borgvliet, Noord-Brabant
Naam De Twee Vrienden

Vang Stutvang; vangstok
Inrichting Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk
Steenschijflopen 28 (kunststeen) resp. 26 (blauwe steen) staven, steek 9,7 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 6,09 resp. 1 : 6,56
Versiering
Eenvoudige baard, blauw geverfd met in kleine letters het opschriften 'De Twee Vrienden' , '1890' en de initialen 'JCW' en 'FCvD'

Op de sluitsteen boven de molenpoort staat:
Joh. Babt. Janszoon Jac. Elst 25 Juni 1890 J. Sebers 1810.

Opvallend aan de bovenzijde van de romp is de horizontale band in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Boven de vensters zijn witte bogen geschilderd en er is een rond venster aangebracht.
Eigen website De Twee Vrienden
Geschiedenis
De voorganger van deze molen was een standerdmolen en stond niet op dezelfde plaats. Deze voorganger, 'Heimolen' genaamd, was rond 1650 de banmolen voor Zuidgeest Borgvliet en Woensdrecht, en ging in 1675 in vlammen op. De molen werd herbouwd en deed dienst tot 1890, waarna de huidige stenen molen verrees.
Sebers was waarschijnlijk in 1810 eigenaar van de standerdmolen. Eerst genoemde broodbakker-herbergier kreeg met winkelier-herbergier Elst in 1890 vergunning van het stadsbestuur om een houten windkorenmolen op te richten op een 3,5 m. hoge heuvel aan de Huijbergschebaan met gebruikmaking van materialen van de Heimolen. De plannen wijzigden en er verrees een ronde stenen molen met de naam De Twee Vrienden. Dit staat samen met de initialen JCW links en FCD rechts op de blauwe molenbaard met witte bies geschilderd.
J.C. Woudts is waarschijnlijk de molenmaker die de molen optrok en daarbij veel materiaal van de gesloopte standermolen verwerkte.
Naast het malen van verschillende graansoorten heeft de molen ook dienst gedaan als tijdelijke bergplaats van (on)gemalen graan.

De laatste particuliere moleneigenaar J.C. van Dorst gebruikte het molenerf als parkeerplaats voor zijn vrachtwagens. Via een projectontwikkelaar kwam de vervallen molen in 1982 in bezit van de gemeente die direct een grootschalige restauratie liet uitvoeren.
In de molenromp zijn de sporen van het vervangen van de draagbalken nog goed zichtbaar.
Na het buiten bedrijf stellen van het maalbedrijf werd de molenberg, waartegen een molensteen ligt al snel omringd door hoge bomen en oprukkende bebouwing, waardoor de windvang sterk wordt belemmerd.

Foto van omstreeks 1950.

Laatst bijgewerkt: donderdag 17 januari 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Twee Vrienden, Nieuw-Borgvliet home vorige pagina