Meeuwen, Noord-Brabant
Naam De Witte Molen
Molenaar Aartjos Hak / Jan van Gelder

Romp Ronde stenen molen, geheel gewit met geteerde plint en raamlijsten
Kap Gedekt met gepotdekselde planken
Wiekenvorm Binnenroede systeem-Van Bussel met neusremkleppen; buitenroede Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Van 1940 tot de voorlopige onttakeling in 1979 had deze molen op beide roeden het systeem-Van Bussel. In 1993 werd de molen weer Oud-Hollands opgehekt.
In mei 2014 is de binnenroede weer voorzien van het systeem-Van Bussel, nu met neusremkleppen.
klik voor meer info Penn & Bauduin053719011901?aanw.04.85 m.
Vang Vaste Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangtrommel
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; bilmachine
Versiering
Eenvoudige baard, met aan de onderzijde aardige rozetten, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift

Fraaie gevelsteen met het opschrift:
"Ao 1740
Primum huic structurae
lapidem Iohannes
Mauritius van
Hemert, ultimum
Didericus posuit"

Hetgeen betekent: "De eerste steen van dit gebouw is gelegd door Johannes Mauritius van Hemert en de laatste door Diederik".
Afkomstig uit De Witte Molen (oude standplaats), Meeuwen
Geschiedenis
De molen is gebouwd als windgraanmolen voor Johan Maurits van Hemert, Vrijheer van Eethen en Meeuwen. Opvallend is dat op de gedenksteen, in het Latijn, zowel de naam van degene die de eerste steen heeft gelegd (Johan Maurits) als die van de persoon die de laatste heeft geplaatst (Dirk van Hemert), staat vermeld.
Doordat de weduwe van Johan Maurits hertrouwde met een Van Bleyswijk Parre ging de molen over in het bezit van deze familie.

Vanaf omstreeks 1850 was Gerrit Vermeulen en vervolgens diens weduwe eigenaar. De molen is daarna overgegaan op Piet Walraven en vervolgens A. Walraven. In 1922 kocht Jac. Vos de molen aan, waarna de gebroeders Vos eigenaars van de vlak achter gelegen voederfabriek en postduivenkweekstation N.V. de Witte Molen moleneigenaar werden. Dit bedrijf gebruikt de markante Witte Molen op haar terrein aan de zuidzijde van de provinciale weg nog steeds als haar handelsmerk.

Als eerste in de regio kreeg deze molen in 1940 Van Bussel stroomlijnwieken.
Nadat de oorlogsschade was hersteld, is er niet veel meer met de molen gemalen en werd hij slechts gebruikt als opslagruimte. De molen onderging nog wel enig onderhoud, maar raakte langzamerhand in verval en ook steeds meer ingebouwd door het bedrijf 'De Witte Molen'.

Vanwege de windbelemmering die deze bedrijfsgebouwen met hoge silo's opleverden werd de (reeds in 1979 van zijn roeden ontdane) molen in 1987 verplaatst naar de huidige locatie ten noorden van de provinciale weg. Dit was een kostbaar project voor de eigenaar, de Molenstichting Het Land van Heusden en Altena. Het aanbrengen van de nieuwe kap en wiekenkruis kon pas enige jaren later, in 1993, plaatsvinden.
In 2005 werd een bilmachine, ooit eigendom van molenaar Kock (Den Hout) en later van molenmakerij Straver, aan de molen geschonken.

De molen draait regelmatig waarbij vaak wordt gemalen.

De kammen van het bovenwiel zijn van essenhout; die van de bonkelaar van azijnhout; het spoorwiel heeft weer essenhouten kammen; de steenschijven hebben resp. pokhouten en azobŽ staven.
Literatuurverwijzingen:
Cees de Gast, 'De Witte Molen en de noodwoning, twee buren in Meeuwen', in: Molenwereld 180 (2014) 146 - 149.

Laatst bijgewerkt: maandag 9 juni 2014 | Constructie

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Witte Molen, Meeuwen home vorige pagina