Made, Noord-Brabant
Naam Hoop Doet Leven
Ligging Geraniumstraat 8
Gemeente Drimmelen
Kadaster Gemeente Made en Drimmelen, sectie H, nr. 6787
Monumentennummer 28089
Landsch. waarde Zeer groot; wél wordt de windvang uit zuidelijke richting behoorlijk belemmerd door de nabijgelegen enorme kerktoren.
Eigenaar Hermus Mengvoeders B.V.
Bestemming Het malen van graan op professionele basis
Molenaar Kees Fitters / Stan Hermus / Tony Hop
Bezoekmogelijkheid In de regel zaterdag 9.30 - 17.00 uur

Wiekenvorm Binnenroede systeem-Fauël met regelborden; buitenroede Oud-Hollands
Wiekverbeteringen In 1904 is de molen van zelfzwichting voorzien. Niet exact bekend is, wanneer dit weer verdween;  in 1911 zat het er nog op. In 1932 en in 1941 is overwogen de molen van een stroomlijn te laten voorzien, doch is dit niet doorgegaan.
In 1990 is de binnenroede voorzien van het systeem-Fauël (fokwieken) met regelborden.
klik voor meer info Pot?binnen?1932199024.20 m.
klik voor meer info Pot?buiten?1932199024.20 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed.A.013318611932aanw.04.30 m.
Kruiwerk Engels, kruilier
Vang Vaste Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting EŽn koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften
1867 1990 en daaronder: HOOP DOET LEVEN
Geschiedenis
De molen werd in 1867 gebouwd in opdracht van de familie Van de Reijt en bleef daar in bezit tot ca. 1930. Daarna was M.J. Wagemakers eigenaar. Deze beleefde in april 1932 dat de as van zijn molen brak en hierdoor het gehele wiekenkruis werd vernield. Prompt vroeg hij een ijzeren as en roeden te koop. Bovendien werd, in het weekblad 'De Molenaar', door collega's uit de regio een inzamelingsactie georganiseerd. Betrekkelijk kort na de ramp werd de molen hersteld met onderdelen van de toen in afbraak zijnde beltmolen "Letronie" te Hogeloon.
Het verhaal dat deze molen in 1944 als gevolg van oorlogsgeweld zijn wiekenkruis verspeelde en later moest worden hersteld, is dus niet waar: dit gebeurde al in 1932!

In 1939 werd G.J. Hermus eigenaar en zijn familie heeft de molen nog altijd in bezit en gebruik.

Bij de in 1970/71 uitgevoerde restauratie werd de vier zolders tellende korenmolen weer maalvaardig gemaakt. Oorspronkelijk had de molen drie koppel stenen, maar nu is er op de begane grond een moderne mechanische maalderij met een sleepluiwerk, een koppel 17der kunststenen, een elektrische maalstoel en diverse elektrische apparatuur voor het mengen en transporteren van biologische tarwe, maïs en gerst.

In de molenbelt is een inrijpoort naar de opslagruimte. De onderkant van de romp is zwart geteerd om vochtdoorslag te voorkomen.
In 1990 zijn een nieuwe steenzolder, draagbalk van de koningspil, steenschijf, steenkoppel en vang aangebracht.

Sinds 2004 is de handel in mengvoeders en het malen en builen van meel van de fa. Hermus verplaatst naar een nieuw onderkomen op het industrieterrein Brieltjenspolder. Daar malen twee koppel kunststenen elektrisch. Ook zijn er een buil, graanschoner en silo's.

Tegenwoordig wordt op zaterdagen op windkracht voornamelijk maïs gemalen. In april 2012 is een elektrische maalstoel geplaatst voor het malen van meerdere glutenvrije producten. In half juni 2012 was de maalstoel klaar en is er voor het eerst gemalen.

Het complete staartwerk is in 2010/2011 vervangen door molenmaker Jan Wilten uit Utrecht. Hierbij zijn zaken als achterbaard en achterkeuvelens teruggerestaureerd, zoals te zien op een foto uit ca. 1935.

In 2011 werd de vroegere woning van de familie Hermus gesloopt; het inmiddels verkochte terrein wordt als extra parkeerplaats voor het naastgelegen AH-filiaal gebruikt.

Er is wel beweerd dat deze molen oorspronkelijk als stellingmolen is gebouwd. Onwaarschijnlijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat deze molen al in 1877 beltmolen was.
Verder is de hypothese geuit dat dit een kettingkruier is geweest, maar er zijn totaal geen krammen aanwezig, zodat dit laatste vooralsnog als twijfelachtig moet worden bestempeld.
Wat wŽl waar is: in 1904 werd deze molen voorzien van zelfzwichting (zoals dat in die tijd wel meer gebeurde bij molens in het westelijk deel van Brabant). Vooralsnog niet bekend is, wanneer dit systeem weer werd verlaten.

De bovenas, die dus via Hoogeloon in deze molen terecht is gekomen, is oorspronkelijk geleverd voor ŽŽn van de molens van de Vierambachtspolder (ZH). Welke van de twaalf molens, die deze zeer grote droogmakerij ooit bemaalden, het was, zal nader moeten worden uitgezocht.

Foto's: Rob Pols (30-3-2008).

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19 november 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Hoop Doet Leven, Made home vorige pagina