Liessel, Noord-Brabant
Naam De Volksvriend
Landsch. waarde Groot maar wordt verminderd door beplantingen
Eigenaar Gemeente Deurne
Molenaar Piet Meulendijks / Peter van Rongen
Bezoekmogelijkheid Donderdag en zaterdag 10.00 - 16.00 uur en op afspraak

Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Op deze molen is, hoewel dat wel de bedoeling was - zie 'Geschiedenis -, nooit een wiekverbetering toegepast.
klik voor meer info Weerter Scheepsbouw Mij.0003buiten19961996aanw.26.40 m.
klik voor meer info Weerter Scheepsbouw Mij.0004binnen19961996aanw.26.40 m.
klik voor meer info Verhaeghe0546-19071907?1944?25.75 m.
klik voor meer info Mercxg.n.1903?1903?1944-
Inrichting Eén koppel 17der blauwe stenen (maalvaardig); één koppel 17der kunststenen (niet maalvaardig); sleepluiwerk
Steenschijfloop 37 staven, steel 10,0 cm.
Eigen website De Volksvriend
De molen werd in 1903 in opdracht van P.A.F. Gitzels gebouwd.

Chris van Bussel vermeldt op de achterzijde van een oude foto (bewaard bij 'Allemolens') dat deze molen in 1928 zijn wiekenkruis verspeelde maar in 1930 geheel hersteld was.
Mogelijk heeft deze molen inderdaad in 1928 zware schade opgelopen: ook in 1944 is dit gebeurd, ditmaal door oorlogsgeweld.

In 1946 volgde herstel met onderdelen van de toen net onttakelde stenen beltkorenmolen uit Bergeijk. Vermoedelijk zijn bovenas en -wiel en beide roeden van deze molen gebruikt. Ook het ijzeren gaffelwiel (met houten kruisarmen) is uit Bergeijk afkomstig.
Helaas: de herstelwerkzaamheden werden niet voltooid, vanwege onenigheid tussen de molenaar en een aannemer. Wat de oorzaak van dit conflict is geweest, is niet goed meer vast te stellen. Feit is, dat de geplande stroomlijnneuzen (aan te nemen is: het systeem-Van Bussel) nooit zijn aangebracht. Foto's uit die jaren laten een gedeeltelijk opgehekte molen zien, een molen die dus niet maalvaardig was. Als gevolg werd vanaf 1946 met één koppel stenen op motorkracht en later voornamelijk met een hamermolen gemalen.

De gedwongen stilstand duurde maar liefst 20 jaar: in 1966 kocht de gemeente Deurne de molen aan en snel daarna volgde een restauratie waarbij de molen nu met complete ophekking en volledig maalvaardig werd opgeleverd.

Ook in 1995 is de molen onderhanden genomen: de gehele staart werd vervangen. Op 7 september 2003 is het 100-jarig bestaan van deze molen uitgebreid gevierd.

Een historisch detail: in 1903 leverde Mercx een askop aan Gitzels te Liessel. Oude foto's tonen inderdaad een molen met een Mercx-askop. Gezien het feit dat in 1946 een andere as werd gestoken, moet aangenomen worden dat de Mercx-askop in 1944 verloren is gegaan.
De naam "De Volksvriend" stond in elk geval al rond 1930 op de baard.
Opmerkelijk is wel dat in Gemert, op nog geen 20 kilometer afstand, een molen van geheel hetzelfde type en functie met dezelfde naam staat. Een naam die verder nergens in Nederland voorkomt.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 7 januari 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Volksvriend, Liessel home vorige pagina