Hilvarenbeek, Noord-Brabant
Naam De Doornboom
Eigenaar Gemeente Hilvarenbeek
Molenaar Piet van Rijswijk / Bart Hoofs / Erwin en Brigit Moonen / Onno Wubbels

Wiekenvorm Systeem-Fauël met automatische remkleppen en steekborden op beide roeden
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.?18461905aanw.04.20 m.
Kruiwerk Engels met gietijzeren rollen; kruilier (zowel hand- als elektrische bediening) met staartrol
Inrichting Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; één koppel 17der schorsstenen; één koppel kunststenen (elektrisch aangedreven); bilmachine
Bovenschijf 40 staven
Steenschijven 33 staven
Fa. van Tartwijk, Stratum (Eindhoven) (1905)
Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'ANNO 1857' en 'De Doornboom'

Aparte 'Moorse' omlijstingen van alle vensters en deuren in de molen, kenmerkend voor molens die eigendom waren van de familie Van Rijswijk.
Eigen website De Doornboom
Geschiedenis
De molen werd in 1856 gesticht. De rij molenstenen aan de voet van de molenberg geeft aan dat de molen gewerkt heeft als schors-, olie- en pelmolen.

Op 12 augustus 1905 brandde de molen geheel uit, waarna hij werd hersteld met onderdelen van sloopmolens uit het westen van het land.

In de jaren '60 kwam de molen buiten bedrijf, maar in 1972 volgde een flinke restauratie. Sindsdien wordt er op vrijwillige basis gewerkt, waarbij ook vaak wordt gemalen, zoals (biologische) tarwe, rogge en spelt voor bakkers en particulieren.
Langs de molenberg zijn diverse oude rassen fruitbomen geplant (ze worden uiteraard onder belthoogte gehouden). Naast de molen is een prachtige heemtuin, zie ook www.dendoornhof.nl. Ook is er in de oude molenschuur het unieke museum van De Dorpsdokter. www.museumdedorpsdokter.nl

In 2004 is het wiekenkruis geheel geschilderd en zijn de fokken gerepareerd. In mei 2005 is de molenmaker begonnen met herstel van enige verrotte balkkoppen. Ook is toen door de molenaars de romp aan de binnenzijde gewit.
In 2007 zijn reparaties verricht aan het klauwijzer van één van de koppels stenen, nadat vorig jaar de staven van het bovenschijf al waren vervangen. Verder is de molen geheel geschilderd. Later is een goot rond de kap aangebracht.

Opmerkelijk is dat deze molen bezig is aan minstens zijn vierde bovenwiel: in 1932 werd de molen 'Letronie' te Hoogeloon onttakeld. De zware bovenas verhuisde naar Made, waar op de 'Hoop doet Leven' net asbreuk had plaatsgevonden, maar dit gebeurde zónder bovenwiel: dat vond een nieuw leven in Hilvarenbeek. In 2001 werd dit op zijn beurt vervangen door een nieuw. Er was verwarring hierover ontstaan omdat op het aswiel in Hilvarenbeek "Wagemakers, Made" geschilderd stond.

Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Doornboom, Hilvarenbeek home vorige pagina