Heusden, Noord-Brabant
Naam Nr. I

Inrichting EénĀ koppel 17der kunststenen; kammenluiwerk
Overbrengingen Bovenwiel (tandkrans trapzijde) 73 kammen
Molenmaker Fa. H. Beijk, Afferden (1971)
Voorganger Molen I, Heusden
Geschiedenis
Heusden kent een rijke historie, want al in de 13e eeuw werd aan de poorters van Heusden tolvrijdom verleend door graaf Floris V van Holland. Het Land van Heusden en Altena was namelijk tot 1815 een deel van het gewest Holland.
Dit in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen vestingstadje aan de Oude Maas is vanaf de jaren zeventig tot 1990 weer in oude glorie hersteld. Dit is gebeurd aan de hand van een stadsplattegrond van Joan Blaeu uit 1649.

Op de oorspronkelijke plaats van een vroegere standerdmolen is in 1971 in het kader van de reconstructie van de vestingwerken een nieuwe open standerdmolen gebouwd op het molenbastion aan de Stadshaven. Op 22 maart 1972 stelde de toenmalige staatssecretaris H.J.L. Vonhoff de eerste nieuwe standerdmolen in gebruik.

Molen I was de eerste van een reeks van drie standerdmolens, die op een unieke wijze het gezicht van het vestingstadje bepalen.
Molenmaker Beijk uit Afferden (L.) bouwde hem met gebruikmaking van een sloopmolen uit Lommel (prov. Limburg, België). Bij de herbouw in Heusden heeft men standerd, complete bovenas, bovenwiel, steenrondsel, vang, ijzeren steenkraan en enige vloerbalken kunnen hergebruiken.
Halverwege de jaren '80 is de oude eikenhouten bovenas alsnog vervangen (de gietijzeren insteekkop bleef behouden).
In 1994 vernieuwde Groot Wesseldijk het bovenwiel. In 1997 verving Beijk het kruiswerk, waardoor er een einde kwam aan het zich al jaren voordoende kruiprobleem.

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Nr. I, Heusden home vorige pagina