Molen Sancto Antonio / St. Antonius, Halsteren

Halsteren, Noord-Brabant

Zaterdag 11.00 - 15.00 uur.

Openingstijden gelijk aan die van de molen.

Deelnemer project Energie van het Natuurpodium Bergen op Zoom

Ronde stenen molen, geheel gewit
inrichting

Twee koppel 17der kunststenen; één regulateur, haverpletter, sleepluiwerk, elektrisch aangedreven mengketel, borstelbuil (fabr. Straver, nr. 20, 2023).

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, met grove letters:
ANNO 1817

Op de windpeluw staat in dezelfde letter 'St. Antonius' geverfd.

Op de sluitsteen boven de inrijpoort staat boven een bloemafbeelding: SANCTO ANTONIO XIII JUNII MDCCCXVII.

Eenvoudige windwijzer in de vorm van een molen

Opvallend is de met seringenstruiken begroeide molenbelt; in bloei geeft dit de molen een zeer apart aanzien.

Engels; kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok; pal (gedem.)

Bovenschijfloop 37 staven, steek 12, 0 cm.
Steenschijflopen resp. 21 en 20 staven, steek 11,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen resp 1 : 6,03 en 1 : 6,33

Binnenroede systeem Van Bussel met remkleppen; buitenroede Oud-Hollands
Pot ✉︎ ? buiten ? 1948 buiten 2004 24,50
Pot ✉︎ ? binnen ? 1948 binnen 2002 24,50
wiekverbeteringen

In 1937 bracht molenmaker Van Riet (uit Goes) hier een experimenteel wieksysteem aan met draaibare voorzoom. De kleppen werden bediend met een zwichtring.
Bij het herstel na oorlogsschade (met andere as en roeden) kreeg de molen het systeem Van Bussel.
In 1958 kreeg de molen op de binnenroede het systeem Fauël (fokwieken) met regelborden (die later werden vastgezet). De buitenroede bleef de Busselneus houden, tot dit eind jaren '80 weer gewijzigd werd in Oud-Hollands.
In 2004 kreeg de nieuwe binnenroede het systeem Van Bussel met regelkleppen; de nieuwe buitenroede behield de Oud-Hollandse ophekking.

As 1338, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 1338 1888 1948 aanw. 04,00
Aerschot, van Herentals (B) ✉︎ g.n. ? 1947/48 ?

geschiedenis

Opdracht tot bouw van deze molen werd in 1817 gedaan door de Bergen op Zoomse broodbakkers Henricus Daverveldt, Adriaan Dietvorst en Johannes Goossens. Later was Johannes Dietvorst eigenaar. In 1844 werd hij opgevolgd door de Wouwse herbergier en grutter Petrus Antonius Sprangers die later de molen overdeed aan Cornelis Schrier.
Daarna kwam de molen in bezit van de familie Moerland. De in 1951 opgerichte firma Anthonie Moerland en Zonen ging in 1969 over in de firma G. Moerland en Zoon.

Molenmaker De Groote (Kloetinge) herstelde in 1947/48 de opgelopen oorlogsschade. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de roeden van de verdwenen korenmolen te Dinteloord. Omdat de oude askop (uitgerust met boutgaten) voor deze roeden te nauw was, kreeg de molen ook een andere as, namelijk die van de op 9 september 1944 verongelukte molen van Kleppe te Ritthem (Zld.).

Al die jaren was de molen zo mogelijk dagelijks in bedrijf voor het malen van graan.
Frans 'Suus' Moerland was niet bang uitgevallen en liet zijn molen vaak flink doorlopen. Hij timmerde destijds de regelborden in de fokken zelfs dicht, omdat die naar zijn mening te snel opengingen!

Op 12 augustus 2002 brak tijdens het malen de binnenroede. Moerland maalde daarna door met één roede; in april 2004 werd de molen stilgezet voor een noodzakelijke restauratie. Zeer veel werd als sponsoring door locale bedrijven gedaan (o.m. de levering van hout en verf). Grote rol hierbij speelde de Stichting Vrienden van de Antoniusmolen.
Frans Moerland overleed onverwacht op 1 maart 2011 op 77-jarige leeftijd. Enige tijd later zette Corneel Droogers de molen weer geregeld in werking.

In 2012 heeft de molen geruime tijd in de steigers gestaan: het voegwerk van de romp is onder handen genomen, de balkkoppen gerepareerd, de vloeren vernieuwd en een nieuwe korte spruit. Het werk uitgevoerd door John de Jongh uit Oerle. Op 24 november werd de molen weer in gebruik genomen. Daarmee werd de restauratie voorlopig afgerond.
Voorlopig, want in het onderste gedeelte van het metselwerk zaten nog slechte stukken. Dit gedeelte heeft men in 2015 gerestaureerd en in de zomer van 2017 is de romp opnieuw gewit. Eind 2016 werd één koppel vervangen door een nieuw koppel kunststenen, vervaardigd door Hans Titulaer.

Vanaf oktober 2017 maalde Corneel Droogers hier professioneel, daarnaast gebruikte hij ook De Jager te Oud-Vossemeer. Later verplaatste hij zijn bedrijf geheel naar Oud-Vossemeer.

Vanaf april 2023 draaide de St. Anthonius weer en vanaf augustus wordt er ook weer gemalen.

toelichting naam

De molen kwam gereed op de feestdag van Sint Antonius (13 juni), wat nog te lezen is op de sluitsteen boven de inrijpoort.

wetenswaardigheden

Begin 2021 voltrok zich direct rond de molen een drama: het erf van deze molen is in verhouding zeer groot en bevatte diverse gebouwen zoals een molenaarswoning, een schuur en een pakhuis. Sommige delen waren vervallen, maar alles vormde een fraai geheel met de molen.
De West-Brabantse Molenstichting had dan ook grote bezwaren tegen de plannen van de eigenaar, die alles wilde slopen en op het terrein een woonvoorziening voor dementerende ouderen laten bouwen.
Op verzoek van de West-Brabantse Molenstichting zou hierover op maandag 25 januari een zaak dienen. Vrijdag 22 januari 2021 werden echter alle gebouwen gesloopt.