Goirle, Noord-Brabant
Naam De Wilde
Ligging Nieuwe Rielseweg 39
5051 PD Goirle
Gemeente Goirle
Kadaster Gemeente Goirle, sectie E, nr. 3198
Monumentennummer 16528
Landsch. waarde Deze wordt sterk verminderd door vele hoge bomen in de omgeving. De ligging in een parkje doet sterk afbreuk aan de molen als monumentaal werktuig.
Eigenaar Stichting Akkermolens Goirle sinds 1997
Molenaar Carel van Herpt / Joop de Wilde / Frans Boeren
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 9.30 - 12.30 uur en op afspraak.

Romp Ronde stenen molen, geheel gewit
Wiekenvorm Systeem van Bussel op beide roeden
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.?18651937aanw.04.76 m.
Kruiwerk Engels; kruilier met staartrol
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; één koppel 17der kunststenen (op de begane grond, elektrisch aangedreven).
Eenvoudige baard, rood geverfd, wit afgebiesd, met op een aparte plank het opschrift 'DE WILDE'

De vensters hebben een 'Moorse' versiering, kenmerkend voor molens die eigendom zijn geweest van de familie Van Rijswijk (zie ook Hilvarenbeek).
Eigen website De Wilde
Geschiedenis
Leonardus M. Kouwenberg zag eind 19e eeuw brood in de exploitatie van een tweede windgraanmolen in Goirle. Tussen 18 maart en 21 november 1898 werd de molen gebouwd. Voor het binnenwerk werd gebruik gemaakt van onderdelen van een gesloopte 17e eeuwse molen in Lieshout.

Op oudejaarsavond 1936 brandde de molen geheel uit. Vervolgens verkocht Kouwenberg het restant aan H.P.J. van Rijswijk. In 1937 werd de molen herbouwd en ging de nieuwe mulder zowel met wind- als motorkracht malen. Het gaandewerk dat bij deze herbouw is aangebracht, is afkomstig uit Stiphout. Maar ook deze molen was niet nieuw toen hij gebouwd werd: enkele balken in de molen zijn waarschijnlijk delen van raamstijlen van een zaagmolen geweest. echter: het spoorwiel werd omstreeks 1968 vervangen door een wiel, afkomstig van de Napoleonsmolen in Hamont. Er werd een nieuwe velg gemaakt met een iets gewijzigde diameter.

In 1946 werd C.J.Ch. de Wilde eigenaar van de molen; deze verkocht later zijn buiten gebruik en in verval geraakte molen aan de gemeente. In 1977 volgde een totale restauratie.

Op 5 november 1997 werd de Stichting Akkermolens Goirle opgericht om te zorgen voor een goed beheer en verantwoorde exploitatie van beide beltkorenmolens De Wilde en De Visscher in Goirle.

Het koppel elektrisch aangedreven stenen is afkomstig van de Heimolen te Bosschenhoofd.
Over de naam:
Vermoedelijk pas na de restauratie van 1977 kreeg deze molen de naam 'De Wilde', hetgeen feitelijk meer een aanduiding is: een verwijzing naar de laatste particuliere molenaar/eigenaar De Wilde.

De Wilde in de jaren vijftig.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 15 maart 2011 | Landsch.waarde