Molen De Wilde, Goirle

Goirle, Noord-Brabant

Molen 02600 De Wilde (Goirle)
Ron Van Rhijn (3-5-2020)

Goirle
Gemeente Goirle, sectie E, nr. 3198
landschappelijke waarde
De ligging in een parkje doet sterk afbreuk aan de molen als monumentaal werktuig en ook staan er erg veel bomen.

Nieuwe Rielseweg 39
5051 PD Goirle
Bart Rotteveel / Koos Verwer / Ineke Padmos / Joris Pijnenburg
013-5342868

Zaterdag 10:00 - 13:00 uur en op afspraak.

Diverse meelproducten

Ronde stenen molen, geheel gewit
inrichting

Twee koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; één koppel 17der kunststenen (elektrisch aangedreven) op de begane grond.

Eenvoudige baard, rood geverfd, wit afgebiesd, met op een aparte plank het opschrift 'DE WILDE'

De vensters hebben een 'Moorse' versiering, kenmerkend voor molens die eigendom zijn geweest van de familie Van Rijswijk (zie ook Hilvarenbeek).

Engels; kruilier met staartrol
Vlaamse vang; 5 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.

Steenschijflopen 28 staven

Systeem van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
Derckx ✉︎ 247 binnen 1977 1977 binnen 2022 25,00
wiekverbeteringen

Vanaf de herbouw na brand in 1937 heeft deze molen het systeem Van Bussel gehad. In latere tijden is dat voorzien van neusremkleppen.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ ? 1865 1937 aanw. 04,76

? (1898) Fa. van Tartwijk, Stratum (Eindhoven), 1937

De Stichting Akkermolens Goirle is eigenaar sinds 1997.

geschiedenis

Leonardus M. Kouwenberg zag eind 19e eeuw brood in de exploitatie van een tweede windgraanmolen in Goirle. Tussen 18 maart en 21 november 1898 werd de molen gebouwd. Voor het binnenwerk zou gebruik zijn gemaakt van onderdelen van een gesloopte 17e eeuwse molen in Lieshout.

Hoe dat laatste zat, zullen wij vermoedelijk nooit weten want op oudejaarsavond 1936 brandde de molen uit. Kouwenberg verkocht vervolgens het restant aan H.P.J. van Rijswijk die direct aan de slag ging.
De molen werd herbouwd en ditmaal kwam het gaandewerk uit Stiphout. Maar ook dié molen was niet nieuw toen hij gebouwd werd: enkele balken in de molen zijn waarschijnlijk afkomstig van raamstijlen van een houtzaagmolen. Niet alles is evenwel meer na te gaan: zo is het spoorwiel omstreeks 1968 vervangen door een wiel, afkomstig van de Napoleonsmolen in Hamont. Er werd een nieuwe velg gemaakt met een iets gewijzigde diameter.
Hoe dan ook: in 1937 begon de nieuwe mulder, toen de molen maalvaardig was, zowel met wind- als motorkracht malen.

In 1946 werd C.J.Ch. de Wilde eigenaar; deze verkocht later zijn buiten gebruik en in verval geraakte molen aan de gemeente. In 1977 volgde een totale restauratie waarna er weer op vrijwillige basis werd gedraaid.

Op 5 november 1997 werd de Stichting Akkermolens Goirle opgericht om te zorgen voor een goed beheer en verantwoorde exploitatie van beide beltkorenmolens De Wilde en De Visscher in Goirle.

In het vroege najaar van 2021 kwam na onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf de onheilstijding dat beide roeden lasfouten vertonen. Dit gold ook de andere molen van Goirle. Daarop hebben de molenaars in overleg de molens stilgezet. In De Wilde kon men evenwel op de motor verder blijven malen (met een koppel elektrisch aangedreven, afkomstig van de Heimolen te Bosschenhoofd).

Op 30 september 2022 gingen beide oude roeden eruit en stak men meteen de nieuwe. 22 oktober kon de molen voor het eerst in ongeveer een jaar weer draaien.

toelichting naam

Vermoedelijk pas na de restauratie van 1977 kreeg deze molen de naam 'De Wilde', hetgeen verwijst naar de laatste particuliere molenaar/eigenaar De Wilde.