Goirle, Noord-Brabant
De Visscher
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.?1863?aanw.04.58 m.
Engels, kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok
Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk
Overbrengingsverhouding 1 : 6,08
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, lichtgeel afgebiesd, met in tamelijk grove letters en cijfers de opschriften:
'ANNO 1875' en
'De Visscher'
Geschiedenis
De molen werd in 1870 gebouwd voor de molenaarsfamilie De Visscher die ook een uit 1651 daterende watermolen bezat. De watermolen diende als reserve voor de windstille dagen als er met de windmolen niet gemalen kon worden. In 1903 verkocht de familie de watermolen aan J. Botermans die de watermolen meteen stilzette en later liet slopen.

In 1944 werd de molen behoorlijk beschadigd door Duits artillerievuur. Kort na de bevrijding volgde herstel. Tot 1961 bleef de molen in bedrijf.
In de jaren daarna werd de molen behoorlijk onderhouden, evenwel zonder dat er veel gebeurde. Pas toen er vrijwillige molenaars aan te pas kwamen braken er betere tijden aan.
Op 5 november 1997 werd de Stichting Akkermolens Goirle om te zorgen voor een goed beheer en verantwoorde exploitatie van beide beltkorenmolens De Visscher en De Wilde in Goirle.

In deze molen zijn de nodige onderdelen van elders verwerkt: de bovenas is oorspronkelijk gemaakt voor een haspelwiekenkruis en daarom ongetwijfeld afkomstig uit Noord-Holland. Om doorgaande roeden te kunnen plaatsen zijn de middenschotten er ooit uit geslagen.
Het Engels kruiwerk is afkomstig van de in 1949 tijdens een bui verongelukte Boonesmolen te Weert. Het verving een zwaar kruiend ijzeren neutenkruiwerk. Hiermee verdween helaas wel het laatste originele Brabantse neutenkruiwerk.
Overige foto's
De Visscher, Goirle, De molen versierd ter ere van het behalen van de gouden  Olympische medaille van de plaatselijke schaatster Ireen Wüst.  Foto: Willem Jans (25-2-2006).
De Visscher, Goirle, Foto: Frans van Unen (4-7-2006).
De Visscher, Goirle, Foto: John Scholte (15-4-2010).
© Foto: John Scholte (15-4-2010).
De Visscher, Goirle, Zeer oude foto van deze molen, hier nog met houten roeden (?).  Foto: niet bekend (verzameling Rob Pols).
Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Visscher, Goirle home vorige pagina