Drunen, Noord-Brabant
Naam Hertogin van Brabant
Ligging Parallelweg 8
5151 AB Drunen
Gemeente Heusden
Kadaster Gemeente Drunen, sectie L, nr. 34
Monumentennummer 14139
Landsch. waarde In principe zeer groot maar wordt tegenwoordig sterk ontsierd door een geluidswand naast de autosnelweg A59.
Eigenaar G. van Tuyl
Bedrijfsvaardigheid In restauratie
Bestemming Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf. Party-restaurant.
Bezoekmogelijkheid Voorlopig niet te bezichtigen.

Romp Ronde stenen molen, sterk conisch gemetseld
Wiekenvorm vh. systeem-Fauël op beide roeden; laatstelijk kale roeden.
Wiekverbeteringen Van 1954 tot 1969 had deze molen op beide roeden het systeem-Fauël (fokwieken). In dat laatste jaar werden de fokken verwijderd en raakte het wiekenkruis verder in de versukkeling.
klik voor meer info Mercxg.n.18851885?aanw.05.38 m.
Vang Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel; kneppel; pal
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen; steenkraan; sleepluiwerk (incompleet). Op de begane grond een maalstoel met Deutz-dieselmotor.
Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de opschrijften
'ANNO 1838' en 'Hertogin van Brabant'.

De korte spruit is wit geschilderd en hierop staat in rode letters 1838 met aan weerszijden twee S-vormige tekens
Eigen website Hertogin van Brabant
Voorganger Hertogin van Brabant (2e plek), Drunen
Geschiedenis
Als vervanging van een in 1836 afgebrande standerdmolen werd voor A. Manders de huidige molen gebouwd.

Tijdens de laatste oorlog bood de molen plaats aan onderduikers. In 1947 werd het malen gestopt. Een dieselmotor nam het werk van de wind over, waardoor de molen in verval raakte.
In 1953-54 volgde een restauratie door de fa. Wed. Dirkse uit Mijnsheerenland en werd er, compleet met fokwieken, weer met de wind gemalen.
Met de vestiging van een sociëteit in 1969 kwam de molen definitief stil te staan. Overigens ging het gebruik als feestgelegenheid niet ten koste van het binnenwerk: dat bleef volkomen intact.

Met deze stilstand kwam onvermijdelijk het verval. De fokken werden verwijderd en veel later werden de roeden kaalgezet. Pogingen om tot restauratie te komen hadden keer op keer geen resultaat. Ondertussen groeiden ook de beplantingen rond deze toch forse molen en ging de omgeving achteruit. In 2010 verdwenen veel bomen maar dat was om een geluidswal vanwege de snelweg A59 te realiseren. Deze wand, op korte afstand, doet sterk afbreuk aan de molen.

Begin 2014 leken de kansen voor deze molen nog steeds bijzonder klein. Tot vreugde en opluchting van vele molenvrienden kwam in de nazomer ineens het nieuws, dat het allemaal toch door zou gaan.
Al op 27 augustus 2014 werd met de restauratie gestart: een roede werd doorgeslepen en verwijderd, vervolgens werd de kap compleet met de andere (kale) roede naast de molen neergezet.

Bouwkundig zijn hier diverse bijzonderheden te vermelden: door de sterk conisch gemetselde romp heeft deze molen de grootste onderdiameter van ons land: ruim 10 meter, de kap is daarentegen tamelijk klein.
In die kap vallen de zware maten van de diverse balken op: zo zijn de voeghouten 46 cm. in het vierkant! De windpeluw is een oude (grenen) koningspil. Onder de windpeluw bevindt zich een erg kort slagstuk (ongeveer 50 cm breed), dus niet tussen de voeghouten in! De kruivloer is (vermoedelijk sinds 1953) uitgevoerd in beton en de pen van de bovenas is, zeer zeldzaam voor een molen van dit formaat, nog van hout, met metalen schenen.

Laatst bijgewerkt: zondag 30 november 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Hertogin van Brabant, Drunen home vorige pagina