Dieden, Noord-Brabant

Stella Polaris

Van de maalinrichting zijn bovenschijf en spoorwiel nog aanwezig; de rest niet meer.
Bovenschijf 30 staven
Rest maalwerk niet meer aanwezig

Stella Polaris

Versiering

Forse baard, geel geverfd, wit afgebiesd, met op een wit fond de naam 'Stella Polaris' en enige andere motieven.

Aardige achterbaard, over de volle breedte voorzien van een golvend rood-wit-blauw-motief.

De luikjes in het achterkeuvelens zijn voorzien van geschilderde halve manen met daaronder 'Anno' '1865'.

Stella Polaris

Stella Polaris

Geschiedenis

Over het actieve verleden van deze molen is niet veel bekend. Tot omstreeks 1885 was  Johannes Baptist 'Jan' Holten (1845-1928), afkomstig uit een molenaarsgeslacht, hier molenaar. In of rond 1885 moet de molen door brand beschadigd of verwoest zijn. Holten vertrok daarop met vrouw Antonia van Wiechen en kinderen naar Tilburg en heeft daar de molen, die later bekend werd als 'Teurlings molen', geëxploiteerd. Vanaf ca. 1900 was de familie Bijl eigenaar.

Laatste molenaar-eigenaar was Cornelis van Rijn, die hier van 1949 tot januari 1957 maalde. Hij stopte met malen op windkracht, nadat hij in het dorp een geheel nieuwe maalderij had laten bouwen. De molen kwam stil te staan en is daarna nog diverse malen verkocht.
In 1958 werd het maalwerk gedeeltelijk uitgebroken en de romp tot woning ingericht, hetgeen geen succes was: de diverse bewoners, legaal of niet, gaven na kortere of langere tijd de strijd tegen het vocht op.

De danig vervallen en ook door vandalisme beschadigde molen werd eind jaren '80 wederom gerestaureerd en nu verging het molen en bewoners beter: de molen verkeert tegenwoordig in goede staat, dient als woning en atelier en draait regelmatig.

Stella Polaris

Stella Polaris

Stella Polaris, Dieden, Foto: Frans van Unen (26-7-2008).
Stella Polaris, Dieden, Foto: Rob Pols (2-3-2012).
Stella Polaris, Dieden, Foto: John Scholte (10-3-2010).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Stella Polaris, Dieden home vorige pagina