Molen Stella Polaris, Dieden

Dieden, Noord-Brabant

Oss, Noord-Brabant
Gemeente Ravenstein, sectie C, nr. 171

Van de maalinrichting zijn bovenwiel, -schijf en spoorwiel nog aanwezig; de rest niet meer.
Woning in de molen

versieringen

Forse baard, geel geverfd, wit afgebiesd, met op een wit fond de naam 'Stella Polaris' en enige andere motieven.

Aardige achterbaard, over de volle breedte voorzien van een golvend rood-wit-blauw-motief.

De luikjes in het achterkeuvelens zijn voorzien van geschilderde halve manen met daaronder 'Anno' '1865'.

Engels; kruilier
Vlaamse vang, vangbalk met haak, vangtrommel

Bovenschijf 30 staven
Rest maalwerk niet meer aanwezig

Fransen ✉︎ g.n. binnen 1911 1911? binnen ? 24,80
Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 24,50

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.

onbekend ✉︎ ? ? aanw. 05,50

Draaivaardig

eigendomshistorie

Henk van Loon en Jeanette Henrichs waren eigenaar sinds 2003; Henk van Loon overleed op 8 juni 2020 op 67-jarige leeftijd.

geschiedenis

Over het actieve verleden van deze molen is niet veel bekend. Tot omstreeks 1885 was  Johannes Baptist 'Jan' Holten (1845-1928), afkomstig uit een molenaarsgeslacht, hier molenaar. In of rond 1885 moet de molen door brand beschadigd of verwoest zijn. Holten vertrok daarop met vrouw Antonia van Wiechen en kinderen naar Tilburg en heeft daar de molen, die later bekend werd als 'Teurlings molen', geëxploiteerd. Vanaf ca. 1900 was de familie Bijl in Dieden eigenaar.

Laatste molenaar-eigenaar was Cornelis van Rijn, die hier van 1949 tot januari 1957 maalde. Hij stopte met malen op windkracht, nadat hij in het dorp een geheel nieuwe maalderij had laten bouwen. De molen kwam stil te staan en is daarna nog diverse malen verkocht.
In 1958 werd het maalwerk gedeeltelijk uitgebroken en de romp tot woning ingericht, hetgeen geen succes was: de diverse bewoners, legaal of niet, gaven na kortere of langere tijd de strijd tegen het vocht op.

De danig vervallen en ook door vandalisme beschadigde molen werd eind jaren '80 wederom gerestaureerd en nu verging het molen en bewoners beter: de molen verkeert tegenwoordig in goede staat en dient als woning en atelier.

In 2015 begon de fa. Adriaens aan een flinke herstelbeurt, die in mei 2016 werd opgeleverd: de stenen romp grondig nagekeken, nieuwe spruiten en schoren en delen van de stelling vervangen.