Molen Holten's Molen, Deurne

Deurne, Noord-Brabant

fietsroute in de buurt van Holten's Molen via fietsnetwerk.nl
Molen 01588 Holten's Molen (Deurne)

Deurne
Gemeente Deurne, sectie L, nr. 5565
landschappelijke waarde
Door uitbreidingen van de wijk 'De Heiakker' is de molen van ver niet goed meer zichtbaar en opschietend groen doet het zicht vanuit Bakel langzamerhand verminderen.

Veldstraat 39
5751 AA Deurne
molenaar
C. Berkers-Holten / H. Smits / C. de Theije / J. v. Erp / W. Scharroo / M. van Dijk / H. de Heus / Jan van Woezik
0493-316348
openingstijden

Zaterdag 10:00 - 13:00 uur; maandag 20:00 - 22:00 uur. 1e en 3e zondag van de maand 13:00 - 16:00 uur. (N.B. op de 1e zondag zijn - indien mogelijk - alle drie de functies in werking). Meelverkoop.

Meelproducten en lijnolie

inrichting

Twee koppel 17der kunststenen, elektrische maalstoel met koppel 14der stenen, koekenbreker, sleepluiwerk, enkele olieslagerij (koppel kantstenen, vuister en slagbank); zaagwerk (in aparte loods naast de molen).

Zeer eenvoudige baard, lichtgrijs geverfd, zonder opschrift

Sluitsteen boven poort invaart met de tekst: ‘Louis Holten 9 - 18 – 90 - 6'

Engels; 32 ijzeren rollen. Kruilier.
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.

Bovenschijfloop 33 kammen, steek 11,5 cm
Steenschijflopen 32 staven, steek 9.5 cm.
Overbrenging maalstenen 1 : 5,20

Kroonwiel 2e koning: 56 kammen
Drijfwiel oliemolen: 12 kammen (pokhout)
Steenwiel 60 dollen
Overbrenging kantstenen 1 : 0,59

Tuimelwiel 31 dollen; as met 2 spaken
Overbrenging heien 1: 2,30
Drijfwiel roerwerk 39 dollen
1e wiel roerwerk 24 kammen
2e wiel roerwerk 18 kammen
Spinbol 12 dollen
Overbrenging roerijzer 1: 2,66)

Drijfwiel zagerij (op 2e koning) 36 kammen
Zaagwiel 17 kammen
(overbrenging drijfas zagerij 1:6,30)

Systeem van Bussel met neusremkleppen op beide roeden

In 1942 kreeg deze molen het systeem Van Bussel op beide roeden.
Bij de rehabilitatie van deze molen werd opnieuw voor dit systeem gekozen, deze keer met neusremkleppen.

As 70, Gieterij Hardinxveld
Gieterij Hardinxveld
✉︎ 70 1996 1996 aanw.

Antonius van Himbergen, Woensel (Eindhoven), 1890 Molenbouw De Jongh, Veldhoven, 1998
geschiedenis

De molen werd in 1890 gebouwd als korenmolen. In 1893 werd de molen uitgebreid met een olieslagerij. In 1909 sloot men de molen aan op een boomzaag in een houten schuur langs de molen. Hierdoor ontstond de uitzonderlijke situatie dat de molen tegelijk drie functies op windkracht had.

In 1942 werd op beide roeden het Van Bussel-stroomlijnsysteem aangebracht. Hierdoor was het mogelijk met veel minder wind te malen.

De molen was tot 1956 in bedrijf als korenmolen. Op dat moment waren olie- en zaaagwerk alweer grotendeels verdwenen. Na 1960 werd de molen helemaal niet meer gebruikt, waarna het verval snel toesloeg. In 1969 richtte een (aangestoken) bermbrand die naar de molen oversloeg grote uitwendige schade aan; in 1979 werd de molen onttakeld. Over herstel werd nauwelijks gedacht en voor de toekomst werd gevreesd.

De Stichting Holten's Molen heeft zich vanaf 1990 over de molen ontfermd. De in fasen uitgevoerde restauratie is voltooid in 1998. Bijzonder is, dat ook hier het oliewerk geheel werd gereconstrueerd: vele molens in de de provincie Noord-Brabant hebben een oliewerk gehad, maar hiervan bleef doorgaans heel weinig over. Na de reconstructie was de molen weer regelmatig in bedrijf en werd graan gemalen en olie geslagen, soms tegelijk. Dankzij medewerking van de Boerenbond is er ook volop maalgoed.

Later kregen de plannen om ook de zagerij in ere te herstellen de aandacht. In het voorjaar van 2006 werd begonnen met de bouw van de zaagschuur naast de molen, hiertoe moest de molenberg voor een deel worden afgegraven. In 2008 was het zaagwerk gereed en kon weer worden gezaagd.

De opzet van de stenen romp is zeer typerend voor zijn maker, Antonius van Himbergen: op de maalzolder drie ramen boven de poort (hier bijna precies op het westen) en de beltdeuren noord en zuid en vervolgens op het oosten nog een raam. Op de steenzolder vier ramen op ZW, NW, NO en ZO. Dit is bij alle nog bestaande molens van Van Himbergen zo (al is de richting van de poort in Luijksgestel zuidelijk; Nuenen, Deurne, Acht en Vessem alle vier op het westen). Op de luizolder hebben Deurne (en de iets grotere broer Vessem) de ramen W en O, Nuenen en Acht 90 graden gedraaid, dus Z en N.

Deze molen wordt vanouds aangeduid naar de eerste eigenaar, Louis Holten.