Bavel, Noord-Brabant
Ligging Schoutenlaan 75
Gemeente Breda
Kadaster Gemeente Nieuw-Ginneken, sectie K, nr. 2832
Monumentennummer 30490
Landsch. waarde Niet onbelangrijk maar wordt verminderd door geluidsschermen van de nabijgelegen snelweg
Eigenaar R. van Kuyk-van Riel en C. Verdaas-van Riel
2012: 77.213 (vanaf 20-10)
2013: 327.973
Molenaar Jack Verdaas / Mark Heutink
Bezoekmogelijkheid Tot nader order zaterdagmiddag en op afspraak

Wiekenvorm Systeem-Van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen Sinds 1940 heeft deze molen op beide roeden het systeem-Van Bussel.
klik voor meer info Pannevisg.n.binnen??1977-
klik voor meer info Pannevisg.n.buiten??197724.50 m.
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen; buil; sleepluiwerk; elevator
Versiering
Eenvoudige baard, op de koppen van de voeghouten gemonteerd, geel geverfd, rood afgebiesd, met de naam 'De Hoop'

Eenvoudige achterbaard in dezelfde kleurstelling met het jaartal '18 65' en enige andere geverfde motieven
Geschiedenis
Deze beltmolen werd in 1865 gebouwd in opdracht van Joh. Franc. Rommens, die daarvoor de watermolen te Meersel-Dreef had bemalen. Bij de bouw werden diverse tweedehands onderdelen, zoals een bovenas van een poldermolen uit Geervliet, gebruikt. Ook het (enorme) bovenwiel lijkt niet origineel voor deze molen gemaakt.

Via zijn zoon Charles Johannes kwam de molen in 1911 in handen van de aangetrouwde familie Van Riel. Adrianus Franciscus van Riel had de molen van 1911 tot 1930 in eigendom. Zijn zoon Johannes Josephus en diens zoon Frans werkten ook met de windkracht.

In 1940 onderging de molen een grondige opknapbeurt: nieuwe koning, vang en kammen en staven in de wielen; de roeden hersteld en gestroomlijnd volgens het systeem van Bussel met nieuwe Amerikaans grenen hekstokken en dito neuslijsten. Verder een nieuwe kapzolder en kapbetimmering en dakleer (geteerd). Het achterkeuvelens werd achteroverhellend aangebracht en tenslotte werd alles opnieuw geverfd. Al dit werk uitgevoerd door Jan van den Hamer uit Brouwershaven.

Na het beŽindigen van het maalbedrijf in 1960 werd in De Hoop op de begane grond een party-restaurant gevestigd. Na een periode van stilstand en licht verval volgde toch weer een opleving: in 1977 werd de molen hersteld en daarna weer geregeld aan het draaien gebracht.

De buitenkant van de molen is in 1995 en 1997 gerestaureerd, maar de binnenzijde had nog te lijden van lekkages en verzakkingen. Een grondige reparatie vond in 2000 plaats; daarvoor moest de belt deels worden afgegraven.

Deze molen is vlak aan de rondweg rond Breda gelegen; de vroegere eigenaar, Janus van Riel, heeft jarenlang gestreden tegen een geluidsscherm ter plekke, omdat dit de windvang en de belevingswaarde van de molen sterk zou verminderen. Helaas is dit scherm toch geplaatst.

Laatst bijgewerkt: donderdag 3 juli 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Bavel home vorige pagina