Molen De Oostenwind, Asten

Asten, Noord-Brabant

Gemeente Asten, sectie G, nr. 207
Niet onbelangrijk maar wordt verminderd door bebouwing en beplantingen

Molenweg 23
Geert van Stekelenburg
openingstijden

Zaterdag 13.00 - 17.00 uur; woensdag 13.00 - 17.00 uur (van november t/m maart alleen open bij redelijk weer)

romp
Gesloten standerd, gedekt met dakleer; kast steenrood geverfd met zeer brede crémewitte biezen; borst gedekt in visgraatverband

Eén koppel 17der kunststenen; kammenluiwerk

Fraaie windvaan

Alle deuren en luiken in de molen zijn 'gezandloperd'.

Zetelkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang; vangbalk met haak; binnenvangstok

Bovenwiel (tandkrans trapzijde) 73 kammen
Steenschijfloop 14 staven, steek 12,5 cm.

Bovenwiel (tandkrans borstzijde) 73 kammen, steek 11,7 cm.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig

Roede 1312, Pot
Pot ✉︎ 1313 buiten 1881 1928 buiten aanw. 25,96

As g.n., Mercx
Mercx
✉︎ g.n. ? 1925 aanw. 05,24

Fa. Adriaens, Weert (1975)
geschiedenis

Vanwege een in deze molen aanwezige inscriptie is vaak gesteld dat 1506 het bouwjaar is. Uit sommige bronnen is bekend, dat hier in 1419 al een molen moet hebben gestaan. Standerdmolenexperts hebben echter na uitvoerig onderzoek vastgesteld dat deze molen een bij uitstek 18de-eeuwse constructie heeft.
Is deze standerdmolen in de 18e eeuw nieuw gebouwd als opvolger van een veel oudere molen?
Het heeft er meer dan alleen maar de schijn van: op 17 mei 1771 zijn Asten en de molen geteisterd door extreem noodweer en waaide de molen om. In 1779, amper 8 jaar later, raakte de molen opnieuw door storm ernstig beschadigd.

De molen behoorde lange tijd - tot ruim halverwege de 20ste eeuw - aan de Heren van Asten. In 1953 werd de molen verkocht aan de familie Van Stekelenburg. In 1961 werd groot herstel uitgevoerd.

In de nacht van 15 op 16 juni 1970 werd deze molen het slachtoffer van brandstichting maar bleef, zij het zwaar beschadigd, overeind.

In 1973-1975 is de molen geheel hersteld en daarbij een klein stukje (negen meter) verplaatst en op een kunstmatige heuvel gezet. Over deze restauratie is indertijd nogal wat te doen geweest; men had de beschadigde molen min of meer opgegeven en al een andere molen aangekocht om deze te vervangen: de Stermolen uit Eksel (België).
Dit opmerkelijke plan ging evenwel niet door: de Stermolen kon te Eksel blijkbaar toch niet worden gemist en werd vlug 'geklasseerd' (Vlaams voor: "op de monumentenlijst gezet"). Die molen mocht dus niet meer worden verkocht en zodoende werd de Astense standerdmolen niet vervangen maar geheel gerestaureerd (en vervolgens feestelijk in gebruik genomen).

In 1993 was de steenbalk versleten. Deze balk is niet gemakkelijk te vervangen omdat de hele kast van de molen daarop steunt. Toen bleek dat geen enkele hijskraan dicht genoeg bij de molen kon komen, heeft de molenmaker de klus op de klassieke manier geklaard: onder elke hoek van de kast werd een paal met een vijzel geplaatst; nadat de vier palen onderling met elkaar verbonden waren, is de kast vervolgens geleidelijkaan omhoog gevijzeld, waarna er ruimte kwam om de oude balk te vervangen.

Begin 2015 werden beide roeden gestreken om te worden gerepareerd. Enige tijd later zijn zij weer gestoken.

toelichting naam

In 2006 besloot men, deze altijd naamloze molen alsnog een naam te geven. Dat werd "De Oostenwind". Voor die tijd werd de molen soms aangeduid als 'de molen van Stekelenburg'.