Sleeuwijk, Noord-Brabant
Naam Uitwijkse Molen

Onderschijf 23 staven
Eigen website Uitwijkse Molen
Ten-Bruggencatenr. 01206 a
Voorganger Uitwijkse Molen (1e), Sleeuwijk
Geschiedenis
De molen staat circa 800 m ten oosten van de Uppelse Dijk (nu Provinciale Weg Noord) in een klein, niet verkaveld gebied.
De molen en het Uppels gemaal zijn via een loopbruggetje in het weiland toegankelijk. Tezamen met de Rijswijkse molen, een in 1907 afgebrande wipwatermolen die door een stoom-schepradgemaal werd vervangen, werd de polder Uitwijk en Rijswijk bemalen. Deze molen vormt met de nabijgelegen Zandwijkse molen een fraai duo.

In 1908 werd een nieuwe Belgische binnenroede door de gietijzeren bovenas gestoken. Een windhoos rukte in 1927 het complete wiekenkruis met bovenas van de molen, die vervolgens werd hersteld met onderdelen van een gesloopte molen.
Om het maalrendement te verhogen werd in 1940 een roede gestroomlijnd met Van Bussel wieken; in 1942 gebeurde dat met de andere roede. In 1967 zijn de ijzeren Potroeden weer Oudhollands opgehekt. De molen was toen vanwege de ruilverkaveling al vijf jaar buiten gebruik.

Deze wipmolen maalt tegenwoordig, net als de andere poldermolens in dit gebied, in een circuit. Een weidemolentje zorgt hier voor voldoende water in de brede watergang.
In de jaren 1966-67 werd de molen gerestaureerd en is sindsdien op vrijwillige basis in bedrijf.

Helaas bleek, aan het begin van de 21ste eeuw, veel groot onderhoud nodig: de molen was behoorlijk verzakt; ook het ondertafelement moest vrijwel geheel worden vervangen.
Het bovenhuis hing steeds verder naar voren, zodat de roe, als de molen op het westen stond, de grond raakte!
Er is nog geruime tijd met de molen gedraaid, zij het gematigd.

Het duurde lang voordat de financiering van de restauratie van de Uitwijkse en de nabijgelegen Zandwijkse molen rond was en opdracht kon worden gegeven tot restauratie.
Op 14 september 2010 begon molenmakerij Beijk uit Afferden (L.) met een grondige restauratie: de roeden werden kaalgezet en niet veel later gestreken.

Eind 2011 was deze restauratie voor een belangrijk deel gereed; de molen is ook weer uit de steigers.
Het bovenhuis is compleet gerestaureerd, en de trap volledig vernieuwd.
De oude Pot-buitenroede van de molen van Hank is ingekort en hier als binnenroede gestoken. Inmiddels is de molen al grotendeels opgehekt en wacht enkel de ondertoren nog op vervanging van het riet.

Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.

Laatst bijgewerkt: woensdag 4 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Uitwijkse Molen, Sleeuwijk home vorige pagina