Nederlandse Molendatabase
Aalst, Noord-Brabant

Aalstermolen

491
Aalstermolen
1904 / 1936
Beltmolen
Ronde stenen molen
Korenmolen
Raadhuisstraat 28
5582 JD Aalst
X: 160890 Y: 378555
N 51.396118 O 5.471833
toon op Google Maps
toon in Google Streetview
Waalre
Gemeente Aalst (NB), sectie E, nr. 2427
H.F.A.M. van Stekelenburg
Niet draaivaardig
Vh. het malen van graan, thans buiten bedrijf en te koop
Momenteel niet te bezichtigen
Niet al te groot; de molen staat vrij sterk ingesloten door allerhande bebouwing
NB106
00294
38186

Molenmakersbedrijf Molema, Heiligerlee

Aalstermolen

Constructie

Constructie

Ronde stenen molen; één inrijpoort aan oostkant.
Hout, met dakleer
25,70 m.
Oud-Hollands
Bij de herbouw in 1936 kreeg deze molen het systeem-van Bussel, als één van de eerste in Nederland.
Bij de grote restauratie, opgeleverd in 1987, is dit gewijzigd in Oud-Hollands. Bepaald onjuist, gezien de context waarin deze molen in 1936 werd herbouwd!
Wiekenkruis
Fabrikaat Nummer Pos. bouw Jaar Steek Positie Verdw. Lengte
klik voor meer info Derckx 0522 buiten 1986 1987 buiten aanw. 25.70
klik voor meer info Derckx 0523 binnen 1986 1987 binnen aanw. 25.70
Bovenas
Fabrikaat Nummer Jaar Steek Verdw. Lengte
klik voor meer info Penn & Comp, F.J. 0043 1852 1936 aanw. 04.47
Engels; kruilier
Vaste Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangtrommel
Twee koppel 16der kunststenen (waarvan één niet compleet); sleepluiwerk met ijzeren gaffelrad
Bovenwiel 60 kammen
Bovenbonkelaar 33 kammen
Spoorwiel 133 kammen
Steenschijflopen 38 staven
Overbrengingsverhouding 1 : 6,36
van de belt: 5,00 m.
Antonius van Himbergen, Woensel (Eindhoven) (1904)
Chr. van Bussel, Weert (advies); Fa. van Tartwijk (molenmakerswerk; 1936)

Aalstermolen

Versiering

Zeer eenvoudige baard, op de koppen van de voeghouten aangebracht, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift.

Aalstermolen

Verwijzingen

Verwijzingen

Kijk op allemolens.nl voor historische foto’s en documenten van deze molen.

Aalstermolen

Geschiedenis

Geschiedenis

Deze molen heeft geen voorganger gehad: tot 1904 waren de Aalster boeren voor hun maalwerk aangewezen op de Genneperwatermolen in Gestel (Eindhoven), die alleen over een zandweg te bereiken was. De bouw van deze molen kwam hun dus goed van pas.
In het blad “De Molenaar” vraagt molenaar V.H. Willems allerhande onderdelen te koop, onder meer een ijzeren bovenas, ijzeren roeden, bovenwiel, vang en bonkelaar, spoorwiel, oude molenstenen met ijzerwerk, een koning, een draagbalk, zolderbalken en een gehele kap (of onderdelen daarvan).

Tot 1934 was de molen eigendom van E.P.J. Boets, die de molen toen overdeed aan de N.V. Maatschappij De Vest, een onderneming in onroerend goed.

In 1936 brandde de molen uit. Het zou veroorzaakt zijn door een heetgelopen pokhouten lager. Direct volgde herbouw: as, roeden en kruiwerk kwamen van de gesloopte molen van Boom te Maasniel (Lb.); het gietijzeren gaandewerk werd nieuw vervaardigd door Machinefabriek en IJzergieterij P. Konings in Swalmen (Lb.).

De molen werd niet zomaar herbouwd: molenmaker Chris van Bussel had grootse en vernieuwende ideeën om te komen tot een moderne, praktische windmolen. Zo richtte men de zolders volgens specifieke verhoudingen in, met ijzeren balken om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen en kwam er, zoals al vermeld, een nieuw ijzeren gaandewerk. Verder waren er een mengketel en elevator op windkracht; die elevator liep van de begane grond tot boven in de molen. De molenstenen werden zo'n 15 cm. in de vloer ingelaten, hetgeen zorgde voor een gemakkelijkere bediening.
De kuip rond het kruiwerk werd gemaakt van halfsteens metselwerk, de kap gedekt met Icopal (bedekking met rode steenslag). De plaatijzeren baard werd op de koppen van windpeluw en voeghouten geplaatst, zodat deze beschermd waren tegen inregenen. Uiteraard werden de roeden voorzien van het systeem-Van Bussel. Volgens Van Bussels traditie werd de stenen romp geverfd, in dit geval wit: men moest namelijk kunnen zien dat er wat met de molen gebeurd was!
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht was deze molen niet de eerste in Nederland die het systeem-Van Bussel als wiekverbetering kreeg: dat was de kort tevoren geheel gemoderniseerde beltkorenmolen te Budel (die later de naam 'Zeldenrust' zou krijgen).
Sommige van Van Bussels verbeteringen waren iets eerder al uitgeprobeerd bij de molen te Borkel (die net als die te Aalst was hersteld na te zijn uitgebrand).

In 1955 kwam de molen in bezit van de bekende muldersfamilie Van Stekelenburg. Enige jaren later kwam de molen buiten bedrijf en brak een tijd van stilstand en verval aan.

Pas in 1986 volgde een meer dan noodzakelijke restauratie. Helaas werd daarbij het systeem Van Bussel vervangen door Oud-Hollandse ophekking. Volstrekt onjuist, omdat de molen in deze vorm nooit anders dan Van Bussels stroomlijn had gehad! Ook bijzonder jammer dat de molen niet meer werd gewit.

In de zomer van 2001 kwam de molen alweer tot stilstand. Er bleek divers herstel nodig: nieuwe kozijnen, kammen voor het spoorwiel, buikstuk, roedwiggen, roeden doorschuiven en nieuwe ophekking. Geen werkzaamheden die enorm kostbaar waren, maar helaas lukte de financiering niet.
Vervolgens werd de werkgroep De Aalstermolen opgericht. Deze wilde de molen overnemen van eigenaar Van Stekelenburg en weer maalvaardig krijgen. Onderhandelingen over aankoop ketsten echter in de zomer van 2006 af: de familie en de gemeente Waalre konden het niet eens worden, met name over het openstellen van de molen voor publiek.

Ruim acht jaar later is de toestand van de molen er uiteraard niet beter op geworden. Wel wordt het wiekenkruis tegenwoordig af en toe in een andere stand gezet om te voorkomen dat de roeden doorroesten.

Aalstermolen

Aanvullingen

Aanvullingen


Deze molen heeft feitelijk geen naam. "Aalstermolen" is niet meer dan een aanduiding.

In de nazomer van 2014 werd de molen te koop gezet, dat wil zeggen: woonhuis met garage en winkelpand met het adres Raadhuisstraat 26 te Aalst staan te koop en de nieuwe eigenaar krijgt de molen zogezegd op de koop toe. In mei 2015 staat het complex nog altijd te koop.

Aalstermolen

Aanvullende foto's
Aalstermolen, Aalst, Vlak naast de molen bevindt zich een school met speelplaats.  Foto: Ruud Barnasconi (2-10-2006).
© Vlak naast de molen bevindt zich een school met speelplaats.
Foto: Ruud Barnasconi (2-10-2006).
Aalstermolen, Aalst, Foto: Martin E. van Doornik (19-3-2010).
© Foto: Martin E. van Doornik (19-3-2010).
Aalstermolen, Aalst, De molen met ervoor de dierenwinkel van Van Stekelenburg.  Foto: Martin E. van Doornik (19-3-2010).
© De molen met ervoor de dierenwinkel van Van Stekelenburg.
Foto: Martin E. van Doornik (19-3-2010).
Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Aalstermolen, Aalst home vorige pagina