Molen Sint Anna, Tungelroy

Tungelroy, Limburg

6005 RH Tungelroy
Frank Oosterhuis / Mark Joosten / René Luys
0495-564757 (Molenaar Mark Joosten)

Zie de agenda op de website.

inrichting

Twee koppel 17der kunststenen (één maalvaardig en één - om educatieve redenen - permanent open); sleepluiwerk; elevator (naar keuze elektrisch of op windkracht, via een schijfloop op het spoorwiel); silo's; twee steenkranen.

versieringen

Aardige baard, op de koppen van de voeghouten aangebracht, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met gestoken lofwerk, en in grote letters het opschrift
ST. ANNA
en
Anno 1875

Eenvoudige achterbaard met golvende rand, donkergroen geverfd met witte bies.

Het bovenwiel is lichtgroen geverfd, het spoorwiel donkergroen met de onderzijde van de kruisarmen wit.

Engels; kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel; pal

Steenschijflopen 23 en 22 staven
Overbrengingsverhoudingen 1 : 5,75 / 1 : 6,01

Pot ✉︎ 670 buiten 1871 buiten 1993 25,10
wiekverbeteringen

In 1939 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel. In 1944 werd dit voorzien van remkleppen. Bij het herstel van 1967 is weer Oud-Hollandse ophekking aangebracht.

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 4?? 1865 1967 aanw.

geschiedenis

Deze molen is in 1875-1876 in opdracht van Jan Mathijs Peerlings gebouwd. Reden voor de bouw was, dat omstreeks 1880 in zuidelijk Weert twee watermolens zouden moeten verdwijnen vanwege plannen van het waterschap om de afwatering ten zuiden van Weert te verbeteren. Eén windmolen verving hier dus twee watermolens.

In 1884 bestelde Peerlings bij de fa. Pot te Kinderdijk een nieuwe binnenroede. Voor de molen stond een magazijn waarin in 1908 een maalstoel met een zuiggasmotor werd geplaatst. Omstreeks 1927 werd er tevens een houtzagerij naast de maalderij gevestigd, waarna de zuiggasmotor vervangen werd door een dieselmotor. In de jaren vijftig installeerde Peerlings een hamermotor met een snellopende dieselmotor (Guldner) en een mengketel in de maalderij naast de molen, waarna de windmolen werd stilgezet. Bij de verkoop van de molen in 1991 is het magazijn van de molen gescheiden waarna de franse kap op het magazijn vervangen is door een plat asfalt dak. Van de genoemde inrichting is thans niets meer aanwezig.

Bij de restauratie en verbetering in 1967 door Adriaens werden onder meer bovenas met -wiel, vang en bonkelaar vervangen. Deze waren afkomstig uit een windmolen uit Hardenberg (Overijssel). De kap, die slechter bleek dan vermoed, is met uitzondering van de voeghouten en de korte spruit, geheel vernieuwd. De lange spruit is afkomstig uit een molen in Groenlo. Tevens werd de molenpoort vernieuwd. De luizolder, de steenzolder, en de meelzolder werden tijdens de restauratie in 1967 bijna geheel vernieuwd. Er werd een elevator ingebouwd en een versleten koppel stenen werd vervangen door een van elders afkomstig tweedehands stel. De twee steenkuipen moesten geheel worden vernieuwd, compleet met deksels, karen en meelpijpen. Beide roeden werden gerepareerd en daarna weer Oud-Hollands opgehekt.

Vanaf de zeventiger jaren verslechterde de conditie van de molen snel. Na diverse onderhandelingen werd de gemeente Weert eigenaar, waarna in 1993 herstel aan de kap volgde en beide roeden werden vervangen.

Nieuw herstel werd uitgevoerd in 2009: reparaties aan staart, voeghouten, kruiwerk, metselwerk en balkkoppen. Nieuwe kapbedekking, herstel betonrot van de toog, houtwormbehandeling en tot slot een grote schilderbeurt. Op Nationale Molendag 2010 was alles gereed. Met de molen wordt regelmatig graan voor veevoer gemalen.

Eén opvallend technisch detail: op de koning ontbreekt een tafel voor het luiwerk. Het aandrijfwiel van het luiwerk loopt over een voering op het spoorwiel.

Eigenaren van deze molen:
Jan Mathijs Peerlings (1875 - 1891)