Allingawier, Fryslân

Bij De Izeren Kou

Maalvaardig in circuit
Museumstuk (dynamisch)
Geen vaste molenaar momenteel
Tijdens openingstijden van het museum
Groot; sinds de verplaatsing staat deze kleine molen weer geheel vrij. Daarvoor stond hij aan een zijde sterk ingegegroeid. Er is wel enige bewegingsbelemmering.
40
FR081
10017
g.m.

Molenmakersbedrijf Molema, Heiligerlee

Bij De Izeren Kou

n.v.t.
n.v.t.
Specifiek kruiwerk rond paal
IJzeren hoepelvang op aparte vangschijf
Tonvijzel
n.v.t.

Bij De Izeren Kou

Bij De Izeren Kou

Bij De Izeren Kou

Geschiedenis

Deze tjasker heeft een functie als demonstratiemolen voor het museum Aldfaers Erf in Allingawier en maalt in circuit.

Oorspronkelijk is deze molen in 1970 in dit kleine openluchtmuseum neergezet, maar raakte steeds meer ingegroeid en viel tenslotte vrijwel niet meer op. Ook was daardoor de draaivaardigheid ernstig verminderd.
Om die reden is deze tjasker in 2010 binnen het museumterrein verplaatst. Windvang en belevingswaarde zijn hierdoor sterk verbeterd.

In het voorjaar van 2016 is een probleem ontstaan wat betreft de bemensing: de tjasker wordt nog wel af en toe aan het draaien gebracht maar heeft niet langer een vaste molenaar.

Bij De Izeren Kou

Bij De Izeren Kou

Bij De Izeren Kou

Actuele foto's
Bij De Izeren Kou, Allingawier, De tjasker maalvaardig tijdens de Friese Molendag vrij te bezoeken.  Foto: Willem Jans (30-11-2014).
Bij De Izeren Kou, Allingawier, Foto: Wilco Zeemans (27-8-2014).
Bij De Izeren Kou, Allingawier, Nu op zijn nieuwe plek.  Foto: Willem Jans (1-2-2010).
Foto: Willem Jans (1-2-2010).
Bij De Izeren Kou, Allingawier, Op zijn oude plek word je toch niet vrolijk van....  Foto: Willem Jans (4-8-2002).

Laatst bijgewerkt: woensdag 1 juni 2016 | Molenaar Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Bij De Izeren Kou, Allingawier home vorige pagina