Molen De Izeren Koe, Allingawier

Allingawier, Fryslân

n.v.t.

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering ondergaan

Tijdelijk geen
Y. Schakel, Exmorra (1972)
geschiedenis

Dit molentje is in 1972 gebouwd door Yde Schakel uit Exmorra, dit als demonstratiemolen in het openluchtmuseum Aldfaers Erf in Allingawier.
(Niet veel later zou Yde Schakels gedrevenheid en energie leiden tot het befaamd geworden restauratiebedrijf Schakel & Schrale).

Toen het museum meer en meer gestalte kreeg raakte dit molentje langzaam maar zeker ingegroeid en viel tenslotte vrijwel niet meer op. Ook was daardoor de draaivaardigheid ernstig verminderd.
Om die reden heeft men deze tjasker in 2010 verplaatst. Windvang en belevingswaarde zijn hierdoor sterk verbeterd.

De huidige molenaar Johannes Rozenga schreef (29-3-2019) hierover: "De tjasker is momenteel in onderhoud en was van de paal afgebroken en met de wiek op het gras beland. Stuk natuurlijk. Ik heb de tjasker met behulp van een boer met zijn trekker weer op de paal gezet. Daarvoor een ijzeren pijp op de paal gemonteerd. Een week later de wiek weer gemaakt. Wel moet de tonvijzel nog gerestaureerd worden, er zitten een paar flinke gaten in. Eigenlijk zou een algehele restauratie nodig zijn, maar daar is nog geen geld voor. Ook ben ik bezig om de maalsloot volledig door te graven, dan kan er ook bij zuidwesten wind gemalen worden. Daar is een kleine graafmachine voor nodig. Dat komt dit jaar nog wel".
In het najaar van 2019 heeft Rozenga het molentje geheel onderstut en gezekerd.

Inmiddels hebben zich diverse veranderingen voorgedaan: het museum is verkocht en de tjasker kan als zodanig niet meer terugkeren. De molen staat bij de werkplaats van de Stichting Molens in Menaldumadeel en men is op zoek naar een nieuwe permanente locatie.