Winschoten, Groningen
Inventaris nr. GR131

klik voor meer info Buurma0125binnen19831983?aanw.22,85 m.
klik voor meer info Schretlen & Co, D.A.013218641914aanw.06.39 m.
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk, kruilier
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting EŽn koppel 17der en ŽŽn koppel 16der blauwe stenen; ŽŽn koppel 17der en ŽŽn koppel 16der kunststenen; twee pelstenen; kammenluiwerk
Kammenluitafel 31 kammen
Luiaswiel 29 kammen
Pelschijflopen N 25 en Z 26 staven
Steenschijfloop NW (16der blauwe) 31 staven
Steenschijfloop NO (16der kunst) 30 staven
Steenschijfloop ZO (17der kunst) 25 staven
Steenschijfloop ZW (17der blauwe) 30 staven
Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,99; 1 : 7,22; 1 : 8,67 en 1 : 7,22 (maalwerk) en 1 : 8,67 en 1 : 8,34 (pelwerk)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met van links naar rechts de opschriften '18' 'DED' 'ESA' '62'.
Geschiedenis
Dit is de middelste en grootste van de drie indrukwekkende Winschoter molens aan het gedempte Winschoterdiep.
Hij werd in 1862 gebouwd in opdracht van de heer D.E. Dijkstra en in 1953 door zijn kleinzoon D. Dijkstra aan de gemeente Winschoten verkocht.
In 1919 kwam in de molen een koppel maalstenen met elektrische aandrijving. Tot 1970 had de molenaar S. Westerhuis (huurder van de molen en de mulderswoning) de molen nog in bedrijf en bleef de inrichting praktisch ongewijzigd.
De molen werd in 1982/1983 ingrijpend gerestaureerd en in 1996 werden diverse herstellingen aan de kap en de staart verricht.

De bovenas is afkomstig uit Koog a/d Zaan en hier in 1914 gestoken. Deze 'Schretlen-as’ (gegoten te Leiden) is gemakkelijk te herkennen aan de vierpuntige ster op de askop.
De blauwe noordwestelijke maalstenen zijn gebroken en de bolspil daarvan ontbreekt.
Over de naam:
De molen is, ter onderscheiding van de andere molens in Winschoten, vernoemd naar zijn laatste particuliere eigenaar.
Uniek aan deze molen:
Een waar werkpaard onder de Groninger molens, met maar liefst vier koppel maalstenen en twee pelstenen, dus met zes schijflopen aan het spoorwiel!

Laatst bijgewerkt: dinsdag 31 augustus 2010

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Molen Dijkstra, Winschoten home vorige pagina