Molen De Ruiten, Slochteren

Slochteren, Groningen

Groot maar wordt verminderd door beplantingen. Inmiddels is er vanuit het westen veel gesnoeid.

Groenedijk 28a
9621 TL Slochteren
Henk Helmantel

romp
Houten achtkant, gedekt met riet. De veldmuren bestaan voor het bovenste gedeelte uit geweegde delen, het onderste deel gemetseld met stiepen, waarop het achtkant rust.

Houten vijzel

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften '1935 "De Ruiten" 1975'

Op de binnenkant van de getrapweegde houten veldmuur naast de oostelijke deur staat een inscriptie: "1 October 1935 de molen klaar. Goedgekeurd door D. Knaap”

Op het rietdek is het jaartal '1935' aangebracht

Neutenkruiwerk, kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Onderbonkelaar 48 kammen
Vijzelwiel 43 kammen

N.B. Onderbonkelaar en vijzelwiel zijn conisch uitgevoerd.

Molema ✉︎ 70 binnen 2018 2018 binnen aanw. 21,45
Buurma ✉︎ 45 binnen 1974 1974 binnen 2018 21,40
Buurma ✉︎ 46 buiten 1974 1974 buiten 2011 21,50
wiekverbeteringen

Van 1935 tot 1961 had de molen zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen op beide roeden. In 1961 werd de buitenroede voorzien van het systeem Fauël (fokwieken). Ondertussen bleef de zelfzwichting gehandhaafd.
Na de ruilverkaveling (o.m. herstel van stormschade en nieuwe roeden) kreeg de molen Oud-Hollandse ophekking met zeilen.

De Prins van Oranje ✉︎ 1436 1894 1935 aanw.

A. en K. Dreise, Woltersum/Harkstede (1935)
eigendomshistorie

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is eigenaar sinds maart 2015, daarvoor was dit de Slochter Molenstichting sinds 1968, daarvoor de polder De Ruiten.

geschiedenis

Het waterschap De Ruiten (410 ha.) heeft in de loop der tijd nogal wat te stellen gehad met zijn molens: de huidige molen dateert pas uit 1935. Gebouwd ter vervanging van een op 12 december 1934 afgebrande molen, die op zijn beurt weer de opvolger was van een poldermolen die in juli 1854 afbrandde. Die toen verbrande molen dateerde uit 1786.

Deze molen, de derde ter plaatse dus, werd in 1935 gebouwd door de broers Aaltjo en Klaas Dreise (respectievelijk uit Woltersum en Harkstede). Zj maakten daarbij gebruik van de in 1935 afgebroken molen van de Zandwerfpolder onder Hellum, aan de zuidzijde van het Schildmeer.

Bij de bouw in 1935 had de molen zelfzwichting gekregen. In 1961 kreeg de molen, nog steeds met die zelfzwichting, fokken. In 1963 volgde een nieuwe vijzel.
Na overdracht aan de Slochter Molenstichting (1968) werd de molen voorlopig geconserveerd, maar de beruchte zware storm van 12/13 november 1972 beschadigde de molen behoorlijk: de kap dompte, maar viel gelukkig niet. Met een kraan kon de kap weer op zijn plaats worden gezet.

In 1973 volgde restauratie in het kader van de ruilverkaveling. Helaas raakte de molen door diezelfde ruilverkaveling zijn functie kwijt: de vijzel kwam droog te staan. Wat ook kwam te vervallen was de zelfzwichting: de molen kreeg weer Oud-Hollandse ophekking met zeilen. Eigenlijk onjuist, omdat de molen vanaf de bouw in 1935 altijd een wiekverbetering had gekend. Intussen groeide het landschap ter plaatse min of meer dicht.

Begin 2007 werden de koppen van de voeghouten opnieuw gesteld; deze waren zover doorgebogen, dat draaien niet verantwoord was. Daarna was de molen weer draaivaardig.

Vanaf juli 2010 was de molen opnieuw in restauratie. Het puin dat in de loop van de tijd in de oude waterloop van de molen was gekomen, werd er na jaren uitgegraven.
In 2011 is er een geheel nieuwe bilinga vijzel geplaatst. Met behulp van twee flinke duikers is er een circuit gemaakt; verder zijn windpeluw en voorkeuvelens vervangen.
Op 15 juni 2011 werd de buitenroede gestreken en vervangen door een nieuw exemplaar. Op 1 juli kon de molen voor het eerst in ongeveer 40 jaar weer water verzetten.
2 oktober 2018 is de inmiddels 44 jaar oude Buurma-binnenroede vervangen door een nieuw gelast exemplaar, ditmaal fabrikaat Molema.

Het blijft jammer dat de omgeving van deze molen sterk is verbost, al is de situatie inmiddels veel beter dan ca. 30 jaar geleden.

Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.

Voor échte bewoners van Slochteren valt deze molen niet onder Slochteren maar onder Froombosch!