Molen Zeldenrust, Zuidbarge

Zuidbarge, Drenthe

Hoepelvang (metaal). Vangbalk met haak; vangstok.

Systeem Fauël met steekborden op beide roeden
Groot Wesseldijk ✉︎ 71 buiten 2004 2004 buiten aanw. 21,50
Groot Wesseldijk ✉︎ 72 binnen 2004 2004 binnen aanw. 21,50
wiekverbeteringen

Van 1936 tot 1969 had deze molen op beide roeden het systeem Dekker, in dat laatste jaar is dat gewijzigd in het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden.

De Prins van Oranje ✉︎ 1116 1877 aanw.

eigendomshistorie

De Stichting Molen Zeldenrust is eigenaar sinds 2001, daarvoor was dat de familie Omvlee sinds 1919.

geschiedenis

De molen werd in 1857 gebouwd met onderdelen van een afgebroken oliemolen uit Emmen. Eerste eigenaar was R. Oosting.

In 1936 werden de wieken gestroomlijnd volgens het systeem Dekker. Vanaf 1949 was de molen nog maar weinig in gebruik en omstreeks 1962 niet meer draaivaardig: zo was stelling geheel verdwenen.
In 1966 volgde volledig herstel door molenmaker Bremer uit Adorp. Het Dekkersysteem werd bij die gelegenheid vervangen door fokken. Sindsdien was de molen weer regelmatig in bedrijf.
Tijdens de orkaan van 12/13 november 1972 verschoof de bovenas en kwam één van de roeden daardoor op de stelling vast te staan. Dit was spoedig hersteld.

Aan het eind van de 20e eeuw werd duidelijk, dat deze molen wederom een flinke restauratie nodig had, met name aan de kap. De Stichting Molen Zeldenrust nam de molen over van de familie Omvlee en de restauratie werd voorbereid.
Op 22 september 2003 werd de molen voorlopig onttakeld. De plannen, om alles in maart 2004 weer maalvaardig te hebben, liepen stevige vertraging op, met name door de zware val, die molenmaker Doornbosch in januari 2004 hier tijdens het werk maakte. Wél werden op 5 april 2004 de geheel herstelde kap geplaatst en de nieuwe roeden gestoken. Daarna is de molen verder maalvaardig gemaakt.
De feestelijke ingebruikname vond pas op 10 juni 2006 plaats. Molenmaker Doornbosch hield aan de valpartij geen blijvend letsel over.

Het molenaarsbedrijf van de familie Omvlee had zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een grote diervoederhandel en later ook een tuincentrum. In 2014 heeft men dit bedrijf evenwel beëindigd en in 2016 volgde de sloop van de grote hal (waarin dit tuincentrum gevestigd was).
De molen stond als gevolg weer vrij, met op enige afstand de molenaarswoning. Op de plaats van de grote hal is later een klein aantal woningen gebouwd.

De molen draait regelmatig en af en toe wordt er gemalen.

Eigenaren van de molen:
Roelf Oosting (1857 - ....)
Jans Oosting (…. -1919)
Jan Omvlee (1919 - 1928)
Jacoba Maria Omvlee - Bekhuis (1928 - 1977)
Johannes Omvlee (1977 - 1985)
Jan Omvlee (1985 - 1998)
Sietse Omvlee (1998 - 2001)
Stichting Molen Zeldenrust (2001 - heden)

In 2017 kreeg de locatie waar de molen staat de naam "Jacoba Omvleepad". Dit naar de vroegere eigenaresse (zie hierboven), die niet alleen het molenbedrijf bijna 50 jaar beheerde maar tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een Joodse familie in haar huis liet onderduiken.

Een technisch detail: het bovenwiel is opvallend groot, veel ouder dan de molen zelf en moet oorspronkelijk gemaakt zijn voor een standerdmolen.