Mensingeweer, Groningen
Inventaris nr. GR064
Ligging Molenweg 10
9961 PD Mensingeweer
Gemeente De Marne
Kadaster Gemeente Leens, sectie I, nr. 84
Monumentennummer 24005
Landsch. waarde Belangrijk maar wordt tegenwoordig verkleind door een grote windturbine op betrekkelijk korte afstand
Eigenaar Stichting Het Groninger Landschap sinds juni 2013; daarvoor de gemeente De Marne; daarvoor de vm. gemeente Leens, daarvoor G. Spoelman
Molenaar Klaas Woltman
Telefoon 0595-491578
Bezoekmogelijkheid Koffie- en theeschenkerij 'In de Malle Molen' is van Pasen tot en met oktober elke zondag open 10.00 - 17.00 uur; daarnaast op afspraak.
De tweede zolder is als expositieruimte ingericht.

Romp Houten achtkant, gedekt met dakleer, op stenen onderbouw
Kap Gedekt met hout
Wiekenvorm Systeem-Fauël met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Zeer lang, op de binnenroede vanaf 1903, heeft deze molen zelfzwichting gehad. Later kwamen daar op de voorzomen Van Bussel-achtige stroomlijnneuzen bij; in 1953 werd dit op de buitenroede vervangen door het systeem-Fauël (fokwieken).
Sinds 2001 zijn op beide roeden brede fokwieken aanwezig, te combineren met zeilen.
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk; kruilier
Vang Vlaamse blokvang; vangbalk met duim, vangstok
Inrichting EŽn koppel maalstenen, twee pelstenen, waaierkast, schudzeef met toebehoren, kammenluiwerk
Luitafel 35 kammen
Luiwiel 21 kammen
Elevatorwiel 10 kammen
Pelschijflopen 20 staven
Overbrengingsverhoudingen 1 : 5,86 (maalwerk) en 1 : 9,09 (pelwerk)
Molenmaker H. ten Have, Mensingeweer (1855)
Eenvoudige baard met het opschrift 'Hollands Welvaart'.
Geschiedenis
De molenmaker H. ten Have bouwde de molen in 1855 voor zichzelf. Latere eigenaars waren de familie Broekema en Spoelman. H. Spoelman werd in 1934 eigenaar; later verkocht hij de molen aan zijn zoon Geert Spoelman.

Op 20 november 1969 verkocht Geert Spoelman de molen voor het symbolische bedrag van € 1,- aan de toenmalige gemeente Leens. Op dat moment was de molen zeer dringend aan herstel toe: zo was de bedekking van de romp op diverse plaatsen verdwenen en ook het wiekenkruis slecht. Een restauratie volgde kort daarop. Hierbij maakte de zelfzwichting weer plaats voor Oud-Hollandse ophekking met zeilen.

Begin 2001 onderging de molen een nieuwe restauratiebeurt, met o.a. nieuwe kap en roeden. Ook de stelling werd grotendeels vernieuwd. Op beide roeden werden brede dubbelstraals fokwieken aangebracht, wederom met zeilen.

Oud-molenaar Geert Spoelman overleed op 4 februari 2014 in de woning naast de molen. Het meest bekend is hij geworden door een andere molen dan de zijne: op 6 oktober 1954 redde hij, bepaald niet zonder risico's, tezamen met Jan Willemsen, de op hol geslagen koren- en pelmolen van Eenrum van de ondergang.

Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Hollands Welvaart, Mensingeweer home vorige pagina