Molen (Naamloos), Wenum

Wenum, Gelderland

Fred Vorderman

Op afspraak

Houten achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,45 m. hoog

Twee koppel 16der kunststenen, mengmachine, koekenbreker, twee regulateurs, elevator

versieringen

Sierlijke baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met veel snijwerk en het opschrift 'Anno 1840'.

Rollenkruiwerk; houten rollen. Kruilier.
Vlaamse vang, vangbalk met haak, vangstok

Steenschijflopen 28 staven, steek 9,8 cm.

Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Bremer ✉︎ 86 binnen 1965 1965 binnen 2006 25,90
Bremer ✉︎ 85 buiten 1965 1965 buiten 2006 26,00
wiekverbeteringen

In 1965 kreeg deze molen voor het eerst een wiekverbetering in de vorm van het systeem Fauël (fokwieken) met remkleppen.

onbekend ✉︎ ? ? 1913 aanw. 04,55

eigendomshistorie

Deze molen is, vanaf het moment dat hij in Wenum werd herbouwd, altijd eigendom geweest van de familie Vorderman. Deze familie was ook eigenaar van de twee voorgangers van de huidige molen.

geschiedenis

Tot 1908 stond op deze plaats een kleine grondzeiler. Deze brandde op 21 november dat jaar na blikseminslag af. Vervolgens heeft men een kleine stellingmolen gebouwd, maar ook deze verging het slecht: op 7 augustus 1913 liep deze tijdens een storm door de vang en brandde eveneens af.

De huidige molen, in 1840 als vijzelmolen van de Oostzijdse Polder te Baambrugge gebouwd, werd in 1913 aangekocht door F. (Fredrik) Vorderman. Deze familie oefent sinds 1872 op deze plaats het molenaarsbedrijf uit (en was op diverse andere plaatsen op de Veluwe als molenaar actief).
In 1924 kwam er een hulpmotor. Tot die tijd moest men, in geval van langdurige windstilte, naar de watermolen in Wenum of die in Vaassen om graan te laten malen.

In 1958 nam Frits Vorderman de molen van zijn vader over. De staat van onderhoud was op dat moment niet best, maar in 1965 vond een flinke restauratie plaats: romp en kap werden opnieuw met riet gedekt en de molen kreeg nieuwe gelaste roeden met fokken en remkleppen. Jaren later kwam de molen buiten bedrijf, draaide in de jaren '90 nog wel eens maar had tenslotte een flinke opknapbeurt nodig.

Tussen 2005 en 2008 volgde herstel door molenmakerij Vaags: nieuwe roeden, ophekking en fokken, evenals windpeluw en ramen. Verder werd de molen geschilderd, waarbij de kleurstelling van het voorkeuvelens iets veranderde. Op 10 mei 2008 werd de molen feestelijk in gebruik genomen.

toelichting naam

Deze molen heeft, voorzover bekend, nooit een naam gehad. Wel bestaat de aanduiding 'molen van Vorderman'.

Oud-molenaar en (op dat moment) eigenaar Frits Vorderman vierde 13 mei 2020 zijn 100ste verjaardag.
11 januari 2023 overleed hij, 102 jaar oud.