Sleen, Drenthe
Ligging Drostenstraat 16
Eigenaar Gemeente Coevorden, daarvoor de fam. Hidding
Molenaar Jannes Tigelaar (tijd.)
Bezoekmogelijkheid Als de wimpel uithangt

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen In 1953 kreeg deze molen op de binnenroede het systeem-Faul (fokwieken) met automatische remkleppen; de buitenroede kreeg het systeem-Van Bussel. Bij groot herstel in 1977 werden beide roeden weer Oud-Hollands opgehekt.
klik voor meer info Pot1825buiten18991915aanw.24.56 m.
klik voor meer info Pot1826binnen18991915aanw.24.56 m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.?18611915aanw.-
Kruiwerk Engels; kruihaspel
Vang Stalen hoepelvang; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Inrichting En koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk
BOvenbonkelaar 30 kammen
Hoogte van de stelling: 6.30 m.
Molenmaker Reinds, Beilen (1915)
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, zonder opschrift
Voorganger De Hoop voorganger, Sleen
Afkomstig uit De Gunst, Amersfoort
Geschiedenis
Deze molen is in 1915 opgebouwd door molenmaker Reinds uit Beilen, voor rekening van H. Berends. Dit als opvolger van een in mei 1915 afgebrande achtkante grondzeiler. Voor deze herbouw werd molen De Gunst, ofwel de molen van Nefkens, uit Amersfoort aangekocht. Die molen stond voor de sloop te koop.

Altijd werd het bouwjaar op 1914 gehouden, daarmee ook het sloopjaar van de molen te Amersfoort. Uit historisch onderzoek bleek deze molen echter een vol jaar jonger te zijn.

Van 1953-1956 volgde een restauratie door molenmaker Huberts te Coevorden, waarna de molen op 24 juli 1956 in gebruik werd genomen. Maar al rond 1960 was de molen niet echt meer in bedrijf en raakte in verval. Rond 1975 was de toestand ronduit slecht: zo was de stelling vrijwel verdwenen.

In 1976 begon molenmaker Medendorp uit Zuidlaren aan een zeer noodzakelijke restauratie. Door subsidieproblemen nam dit lange tijd in beslag; pas in 1982 was de molen gereed.
Hierna is er zo af en toe met de molen gedraaid, maar het bleef behelpen: een echt actieve molen werd het niet.

Sinds begin 2012 wordt er weer regelmatig door enthousiaste vrijwilligers van de Sleener Molen Stichting (SMS) gedraaid; deze worden door molenaar/instructeur Jannes Tigelaar opgeleid. Ook heeft men in eigen beheer nieuwe windborden gemaakt en de zeilen gerepareerd.
Erwin Esselink, 'Eeuwfeest in Sleen, of toch niet?', in: Molenwereld 179 (2014) 118 - 119.

Laatst bijgewerkt: zondag 16 maart 2014 | Bouwjaar