Ruinen, Drenthe
Naam De Zaandplatte

Kruiwerk Neutenkruiwerk; kruihaspel
Inrichting Twee koppel maalstenen; sleepluiwerk
Molenmaker J.D. Medendorp, Zuidlaren (1964)
Fa. Vaags, Aalten (1996)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'Echten' 'Ruinen 1996' en daaronder 'de Zaandplatte' en een wapenschild.

In het rietdek is het jaartal '1964' uitgebeeld.
Eigen website De Zaandplatte
Afkomstig uit Molen van de Heer van Echten, Echten
Geschiedenis
Ongeveer 150 m. van deze locatie heeft één van de oudste molens van Ruinen gestaan. Deze was eigendom van de Heer van Ruinen, die woonde op de Havezate De Oldenhof. In 1673 werd, voordat de Munsterse troepen deze streek binnentrekken, om de vijanden t'incommonderen ende affbreuck te doen, de cooren winde meule tot Ruinen omverre gesmeten en verplettert. Dit duidt op een standerdmolen. Na herbouw bleef deze molen bestaan tot 1878.

Oorspronkelijk stond deze molen als grondzeiler in het buurtschap Echten; in 1962 werd de vervallen molen daar afgebroken en in 1964 op de huidige molenwerf in het buurtschap Engeland, nabij Ruinen, als beltmolen herbouwd.
Er volgde geen echte molenbestemming: gedurende ruim 25 jaar was de molen in gebruik als vakantiewoning en meer niet; geleidelijk aan raakte de molen daarom weer in verval en ook sterk ingegroeid.

De ommekeer kwam in 1989, toen de Stichting Vrienden van de Ruiner Molen werd opgericht om de molen maalvaardig te restaureren. In 1992 volgde de verklaring tot rijksmonument, waardoor het project in aanmerking kwam voor overheidssubsidies.
In 1993 kreeg de stichting de molen in eigendom en in 1995/1996 voerde molenmaker Vaags een forse restauratie uit: het verwaarloosde gaandewerk werd grondig herzien en met een tweede koppel stenen uitgebreid; ook de kap onderging grondig herstel. Hiermee kon niet worden volstaan: ondertussen werden in de omgeving talloze bomen en struiken gekapt of gesnoeid, waardoor deze geheel ingegroeid geraakte molen weer in de wind en het zicht kwam.
6 september 1996 volgde een feestelijke ingebruikname en sindsdien is de molen weer regelmatig draaiend en malend te zien.

Bij de grote restauratie van 1995/96 werd het voeghoutenkruiwerk gewijzigd in een neutenkruiwerk; hiertoe moest voor de (daardoor te kort geworden) koningspil een aparte ijzerbalk onder de lange spruit worden gemaakt.
Over de naam:
De naam 'De Zaandplatte' dateert uit 1964 en is ontleend aan de vroegere woeste grond waar de molen nu staat.

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Zaandplatte, Ruinen home vorige pagina