Molen De Piepermolen, Rekken

Rekken, Gelderland

7157 AC Rekken
Ton Esman / Walter Knippers
Elke zaterdag van 13.30-17.00 kosteloos te bezoeken
Voor groepen ook op andere dagen te bezoeken

romp
Ronde stenen molen; aan de voet tot ca. 2 m. cylindrisch en daarna sterk getailleerd conisch gemetseld
Gedekt met eiken schaliën

Twee koppel 16der blauwe stenen; sleepluiwerk; restanten van motoraandrijving voor een derde koppel

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met in grote rode letters het opschrift 'Pieper molen'.

Kleine gevelsteen met het opschrift:
"J.S. van Hasz
en eegae
A.MELLINK 1796"

Engels. Kruihaspel.
22.50 m.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel. Pal.

Roede 47, Groot Wesseldijk
Groot Wesseldijk
Beckers ✉︎ g.n. buiten 1970? 1970 buiten aanw. 22,50
wiekverbeteringen

Lang geleden had deze molen op de binnenroede zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen, dit in combinatie met een (doorboorde) houten bovenas. Bij de reconstructie van 1970 is weer Oud-Hollandse ophekking aangebracht.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 350 1865 1970 aanw. 04,35

?? (1796) A. Beckers, Bredevoort (1970)

Stichting Eibergse Molens sinds 2004; daarvoor de Pieper Stichting

geschiedenis

Vanaf 1796 staat in Rekken een ronde stenen molen van zeer bijzondere constructie: de romp is tot ca. twee meter boven de berg cylindrisch gemetseld, om vervolgens sterk conisch te vervolgen. Een dergelijke bouwwijze is bij Nederlandse molens maar zelden gezien en ook vrijwel nergens zo fraai uitgevoerd.

Bij de beruchte storm van 14 november 1940 raakte de molen zwaar beschadigd: het wiekenkruis, toen op één roede voorzien van zelfzwichting, dompte maar bleef in eerste instantie hangen. Aan te nemen is, dat het daarna alsnog omver is getrokken óf dat de (houten) bovenas het begeven heeft. In ieder geval stond de molen kort na 14 november 1940 zonder wiekenkruis. De toenmalige eigenaar wilde graag overgaan tot herstel maar had de macht en middelen niet. De oorlogsomstandigheden maakten de zaak extra moeilijk en zo werd de molen aan zijn lot overgelaten.

In 1970 werd begonnen met de restauratie van deze toen in volstrekt desolate staat verkerende molen. Het resultaat was prachtig: het metselwerk op voorbeeldige wijze hersteld, het gaandewerk ook. Molenmaker Guus Beckers gebruikte onder meer de bovenas van de in 1968 gesloopte Beusinkmolen te Lievelde en de binnenroede van de in 1963 onttakelde molen 'De Hoop' te Lienden. Daarna beschikte Rekken weer over een fraaie en, vanwege de bijzonder vormgeving van de gemetselde romp, unieke molen.

In 1994 werd tijdens een opknapbeurt onder meer bovengenoemde binnenroede vervangen. In 2006 volgde fors herstelwerk aan de stenen romp. Eén van de koppels stenen is nog geregeld in gebruik.

Ten tijde van de zware storm van 1940 had de molen nog een houten bovenas; de huidige as is het eerste ijzeren exemplaar dat deze molen ooit gehad heeft. Opmerkelijk: in 1924 noteerde ir. ten Bruggencate, destijds archivaris van De Hollandsche Molen, dat de molen tevens houtzaagmolen is. Dit dient misschien nog eens nader te worden onderzocht.

Eerdere eigenaren:

• J.S. van Hasz (1796 - 1824)
  • C.H.W. Schreuder (1824 - 1828)
  • Chr.F. Beins (1828 - 1845)
  • G.F.Th. Venderbosch (1845 - 1875)
  • G. Gerritsen (1875 - 1907)
  • E.H. Pieper (1907 - 1950)
  • H.F. Pieper (1950 - 1965)
  • Pieper Stichting (1965 - 2004)
  • Stichting Eibergse Molens (2004 - )

toelichting naam

De molen is vernoemd naar de laatste twee vroegere eigenaren. Lang voor de grote restauratie van 1970 werd al gesproken van "de molen van Pieper".

unieke eigenschap

De bouwwijze van de gemetselde romp is zeer bijzonder en komt als zodanig eigenlijk nergens meer voor.