Molen Zeldenrust, Overasselt

Overasselt, Gelderland

6611 AM Overasselt
Stijn Arts / Wilma van den Broek / Nico van den Broek

In de regel zondag 13.00 - 16.00 uur en op afspraak via mailadres molen.

Op afspraak via mailadres.

romp
Kast overwegend lichtgeel geverfd, rood afgebiesd; borst gedekt met gepotdekselde houten delen in visgraatverband, groen geverfd.
Gedekt met eiken schaliën
inrichting

Voormolen: koppel 17der kunststenen; achtermolen: koppel 14der blauwe stenen; sleepluiwerk (sleepwiel draaiend aan binnenzijde van de bovenwielvelg).

Zetelkruiwerk, kruihaspel
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.

Bovenwiel (tandkrans trapzijde) 72 kammen
Steenschijfloop 14 staven

Bovenwiel (tandkrans borstzijde) 69 kammen
Steenschijfloop 25 staven

Deze molen heeft bij de herbouw van 1982 geen wiekverbetering gekregen.
De verwoeste voorganger had van 1939 tot november 1972 een stroomlijnsysteem dat het midden hield tussen Dekker en Van Bussel en was aangebracht door G.J. van Riet (Nijmegen).

onbekend ✉︎ 1 1981 1982 aanw.

Fa. Gebr. Coppes, Bergharen (1982)
geschiedenis

Deze molen is nieuw gebouwd en in 1982 opgeleverd als opvolger van een bij de orkaan van 12/13 november 1972 grotendeels verwoeste standerdmolen.

Die molen was in 1736 in Geertruidenberg gebouwd, later verplaatst naar Raamsdonksveer en in 1890 tenslotte naar Overasselt. Dit laatste werk was uitgevoerd door  molenaar/molenmaker G.J. Jacobs, die meerdere molens bouwde en verbouwde.
In 1939 bracht G.J. van Riet, molenmaker te Nijmegen en broer van de (bekendere) Marien van Riet uit Goes, op beide roeden een stroomlijnsysteem aan, dat het midden hield tussen Dekker en Van Bussel.

De beruchte orkaan van 12/13 november 1972 betekende het einde voor de toen al jaren buiten bedrijf zijnde en inmiddels vervallen molen: het gehele wiekenkruis werd achterover geblazen. De bovenas brak hierbij niet en als gevolg sleurde het bovenwiel een groot deel van de kast mee. Wat overeind bleef was niet meer dan de standerd en het onderste deel van de kast.

In 1977 begon molenmakerij Coppes (Bergharen), op enige honderden meters van de oude locatie, met de plaatsing van een onderbouw van een nieuwe standerdmolen. Dit project, dat mede bekostigd werd uit werkverruimingsfondsen, ondervond de nodige vertraging en werd pas in 1982 voltooid: op 11 september dat jaar heeft men de molen feestelijk in gebruik genomen.
Gezien de staat waarin de molen in 1972 verkeerde en de aard van de verwoesting van de zware storm, is dit project neergekomen op totale herbouw: naar verluidt is alleen de vanghaak nog uit de voorganger, voor de rest is alles nieuw!

Helaas is in de huidige molen vrijwel niets terug te zien van het karakteristieke uiterlijk van de voorganger: zo is er sinds 1982 een afzonderlijke luikap terwijl die vroeger deel uitmaakte van de gehele molenkap; die kap was bovendien gedekt met losagnes. De huidige kast is lichtgeel geschilderd met een rode bies, terwijl de oude kast, ook lichtgeel, juist een heel fraaie en originele bies had en ook op andere delen buitengewoon rijk beschilderd was. Jammer dat hier niet meer aandacht voor is geweest.
Maar wat zeker meetelde: Overasselt had zijn molen terug!

De in 1972 verloren gegane voorganger van deze molen had al de naam 'Zeldenrust'.