Molen De Duif, Nunspeet

Nunspeet, Gelderland

Gemeente Nunspeet, sectie A, nr. 4925

Molenweg 91
8071 TJ Nunspeet
Jan Pattje / Jakob Wijnen
openingstijden

Als er een molenaar aanwezig is, doorgaans dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag 09:30 - 15:00 uur. Rondleidingen op afspraak.

Meelverkoop maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur.

Onderin de molen is in het zomerseizoen een café ingericht, dat dan dagelijks open is.

Houten achtkant, gedekt met riet, op gemetselde onderbouw
inrichting

Eén koppel 16der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk (ook elektrisch aan te drijven); koekenbreker.
N.B. Ooit waren drie koppel stenen aanwezig.

versieringen

Eenvoudige baard, blauw geverfd, rood afgebiesd, met in rood de opschriften '1886''1982' en 'De Duif'

De luiken in het achterkeuvelens bevatten een ster, een afbeelding van een duif en nogmaals de naam van de molen.

Steenschijfloop 31 staven

Beijk ✉︎ 47 binnen 2022 2022 binnen aanw. 23,90
Beijk ✉︎ 48 buiten 2022 2022 buiten aanw. 23,90
Buurma ✉︎ ? binnen 1982 1982 binnen 2022 23,90
Buurma ✉︎ ? binnen 1982? 1982 binnen 2022 23,90
Fransen ✉︎ g.n. binnen 1928 1928? binnen ? 23,50

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.

Nijmeegsche IJzergieterij ✉︎ ? 1982 1982 aanw.
As 485, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 485 1867 1982 04,75

Fa. ten Zijthoff, Deventer (1886)

C.G.J. Willemsen is sinds 1999 eigenaar.

geschiedenis

De huidige molen heeft twee voorgangers gehad: de eerste, een standerdmolen, verdween in 1818; de tweede, die in 1860 in bezit kwam van de molenaar Hendrik Westerink, brandde in 1886 na blikseminslag af.
Het kwam evenwel snel tot herbouw: dat werk werd acht dagen later al aanbesteed, waarna de firma Ten Zijthoff uit Deventer de klus aannam. Zij gebruikte een nieuw, gereed liggend achtkant, dat gemaakt was voor een bedrijf in Limburg. Dat bedrijf was echter inmiddels failliet gegaan en als gevolg bleef Ten Zijthoff met een achtkant zitten. Voor Nunspeet betekende dit dat er zes weken na de brand een nieuwe korenmolen stond!

In 1963 onderging de molen een kleine restauratie, maar veel leverde dit niet meer op: de molen was op dat moment al buiten bedrijf. Nadat G. Timmer de molen in 1968 overnam van de familie Van de Bosch, veranderde de zaak. In 1974 werden de eerste pogingen tot restauratie gedaan; in 1982 werd een grote herstelbeurt met succes afgerond.

Bij die laatste restauratie werd de bovenas afgekeurd; deze (De Prins van Oranje nr. 485 uit 1867) was van elders afkomstig, ingekort en al eerder gerepareerd. Deze as wordt thans los bij de molen bewaard.

In 2022 was de molen evenwel weer onderwerp van groot herstel: het wiekenkruis moest worden vervangen en ook de kap ging er (tijdelijk) af.
Dit gebeurde op 30 maart: beide roeden werden gestreken en daarna zette een grote kraan de kap naast de molen neer. De kap is vervolgens naast de molen hersteld: nieuwe spruiten en rietdek.
Op 6 juli ging de geheel herstelde kap er weer op en twee dagen later volgden beide nieuwe roeden. Niet lang daarna was deze molen geheel maalvaardig.

Vorige eigenaren:
R. van de Bosch