Oudemolen, Drenthe
Naam De Zwaluw

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, met stenen veldmuren
klik voor meer info Buurma0113buiten19811981?aanw.20.00 m.
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk; kruilier; kabel met ring aan 12 kruipalen
Vang Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting Eén koppel maalstenen, sleepluiwerk (op spoorwielvelg); elevator in kelder (buiten gebruik)
Molenmaker L. Reinds, Beilen / B. Sluiter, De Groeve (1837)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met het in hoogdruk uitgehakte opschrift "De Zwaluw".

In het rietdek is het bouwjaar '1837' aangebracht.
Voorganger De Oude Molen (wind), Oudemolen
Geschiedenis
De molen werd in 1837 gebouwd door de molenmakers L. Reinds te Beilen en B. Sluter te De Groeve, ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen, die op zijn beurt waarschijnlijk opvolger was van een watermolen op de Drentse A.
De molen was overigens niet geheel nieuw, maar werd gebouwd met onderdelen van een molen, die in Schipborg was afgebroken.

In 1947 was de toestand slecht; in 1951 volgde restauratie door molenmaker Bremer, onder meer door het steken van een nieuwe gelaste roede. Commissaris der Koningin mr. J. Cramer stelde op 27 september 1951 de molen weer in werking.

In de loop van de jaren '70 was er weer sprake van een periode van verval, waarna in 1980/81 restauratie volgde. De zelfzwichting op de binnenroede verdween bij deze gelegenheid.

Een paar interessante technische details:
- De binnenroede uit 1951 is de oudste nog bestaande Bremerroede en vermoedelijk ook de oudste nog draaiende gelaste roede van Nederland.
- Het bovenwiel heeft zes plooistukken.
- De bovenas is afkomstig van de afgebrande molen van Termunten. Het was een korte as; het één meter lange achtereinde is rond en aangegoten met een pen. Het geheel draait zowel bij de hals als de pen in een gietijzeren lager.
Nico van Guldener, die vele jaren deze molen bemaalde, is op 6 januari 2012 overleden.

Laatst bijgewerkt: donderdag 5 september 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Zwaluw, Oudemolen home vorige pagina