Oudemolen, Drenthe
De Zwaluw
Eén koppel maalstenen, sleepluiwerk (op spoorwielvelg); elevator in kelder (buiten gebruik)
L. Reinds, Beilen / B. Sluiter, De Groeve (1837)
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met in reliëf het uitgehakte opschrift "De Zwaluw".

In het rietdek is het bouwjaar '1837' aangebracht.
Geschiedenis
De molen werd in 1837 gebouwd door de molenmakers L. Reinds te Beilen en B. Sluter te De Groeve, ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen, die op zijn beurt waarschijnlijk opvolger was van een watermolen op de Drentse A.
De molen was overigens niet geheel nieuw, maar werd gebouwd met onderdelen van een molen, die in Schipborg was afgebroken.

In 1947 was de toestand slecht en stond de molen al een tijd met één roede. In 1951 volgde restauratie door molenmaker Bremer. Er werd een andere, tweedehands as gestoken en ook een nieuwe gelaste roeden. De ijzeren as verving een houten exemplaar. Commissaris der Koningin mr. J. Cramer stelde op 27 september 1951 de molen weer in werking.
In 1951 was de molen op beide roeden nog uitgerust met zeilen, maar al snel, ergens rond 1952, moet op de binnenroede zelfzwichting met een stroomlijnneus zijn aangebracht.

In de loop van de jaren '70 was er weer sprake van een periode van verval, waarna in 1980/'81 restauratie volgde. De zelfzwichting op de binnenroede verdween bij deze gelegenheid weer.

Een paar interessante technische details:
- De binnenroede uit 1951 is de oudste nog bestaande Bremerroede en vermoedelijk ook de oudste nog draaiende gelaste roede van Nederland.
- Het bovenwiel heeft zes plooistukken.
- De bovenas is afkomstig van de afgebrande molen van Termunten. Het was een korte as; het één meter lange achtereinde is rond en aangegoten met een pen. Het geheel draait zowel bij de hals als de pen in een gietijzeren lager.
De Zwaluw, Oudemolen, Foto: Michiel Regelink (20-8-2005).
De Zwaluw, Oudemolen, Foto: Sluitertijd Fotografie (24-8-2013).
De Zwaluw, Oudemolen, De foto is genomen vanuit een vlieger! Foto: Menno Bos (8-3-2015).

Laatst bijgewerkt: maandag 27 april 2015 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Zwaluw, Oudemolen home vorige pagina