Norg, Drenthe
Ligging Asserstraat 36
Kadaster Gemeente Norg, sectie M, nr. 2925
Eigenaar Molenstichting Drenthe
Molenaar Germ Geersing / Dirk Magré / Harm Jansen
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 12.00 - 16.00 uur in afwisseling met de andere molen van Norg

Constructie
Romp Houten achtkant (doorlopende stijlen), gedekt met dakleer, op houten onderbouw, eveneens gedekt met dakleer, op lage gemetselde voet.
Wiekenvorm Systeem Bilau op beide roeden
klik voor meer info Buurma?binnen19821982aanw.21.35 m.
klik voor meer info Buurma?buiten19821982aanw.21.35 m.
klik voor meer info Wijnveeng.n.binnen19381938198221.50 m.
klik voor meer info Wijnveeng.n.buiten19371937198221.50 m.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.1844?aanw.06.25 m.
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk; kruilier
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen; waaiers; hamermolen; mengketel; kammenluiwerk
Versiering
Zeer eenvoudige baard, op de koppen van de voeghouten gemonteerd, met onderaan op een wit fond, rood afgebiesd, het jaartal '18 57'
Geschiedenis
De molen werd in 1857 als pelmolen gebouwd voor rekening van Harmannus Beins. Deze overleed alweer in 1861.
Vermoed wordt, dat de molen vanaf de bouw niet alleen kon pellen, maar ook een maalwerk had.

Tussen 1862 en 1873 was de molen eigendom van T. Mulder en¬†daarna van L. en R. Hoff. In 1873 verkochten de gebroeders Hoff de molen voor € 9000,- aan A. de Vries met het beding dat de standerdmolen aan de weg naar Een, die hun eigendom was, zou worden afgebroken. In 1878 kwam de molen in handen van L. Warmolts, later van H. Warmolts.

In 1935 werd één roede voorzien van het systeem Bilau, maar als gevolg van het hoge gewicht van de Bilau-kleppen brak die roede alweer in 1937. In de val werd ook de gehele stelling vernield.¬†
Molenaar Warmolts liet het hier bepaald niet bij zitten, maar bestelde meteen twee nieuwe roeden mé t Bilauwieken bij de fa. Wijnveen te Voorthuizen en maalde zolang door met één roede (die uitgerust was met zelfzwichting). Omdat de stelling tijdelijk ontbrak verlengde hij vangtouw en zwichtkettingen tot op de grond en werd het kruien zolang verricht door een paard!

In 1943 werd de molen door een beschieting beschadigd maar meteen hersteld. In 1961/62 liet de toenmalige eigenaar J. Snijders de molen restaureren, maar gemalen werd er niet veel meer en het onderhoudsgevoelige Bilausysteem raakte in verval.

In 1981/82 werd de molen geheel gerestaureerd, waarbij beide roeden werden vervangen en ook zeer veel aandacht werd besteed aan het Bilau-systeem; de molen van Snijders was inmiddels de enig overgebleven Nederlandse molen hiermee uitgerust!
Door het uitblijven van onderhoud en enige minder goed uitgevoerde werkzaamheden was begin jaren '90 de toestand al weer matig. In 1996 draaide de molen voorlopig voor het laatst.
In de jaren erna volgde aankoop door de gemeente Norg en later doorverkoop aan de Molenstichting Drenthe.

Halverwege 1999 volgde een restauratie. Dit werk werd in oktober 2000 afgerond; sindsdien is de molen weer op vrijwillige basis in bedrijf.
Over de naam:
Bij de ingebruikname na de restauratie van 1981/82 kreeg deze molen, tot dan toe meestal aangeduid als 'de molen van Snijders', de naam 'De Hoop'. Niet bijzonder origineel, maar passend in de traditie van de familie Snijders, want ook de molen te Wachtum heeft die naam.
Uniek aan deze molen:
Deze molen heeft als enige molen in Nederland het systeem Bilau behouden; bovendien op beide roeden. Als zodanig was deze molen destijds al uniek.

Laatst bijgewerkt: donderdag 5 september 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Norg home vorige pagina