Molen De Hoop, Harderwijk

Harderwijk, Gelderland

Zie de website van de molen.

Tentoonstelling van de Harderwijkse destileerderij Hulsink

Schoolprojecten zijn op afspraak mogelijk.

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; één koppel 17der kunststenen op elektrische kracht; mengketel; elevator.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1998' en daaronder 'De Hoop'.

De toog boven de voornaamste toegangsdeuren bevat drie sluitstenen met de jaartallen van de bouw van deze molen en van de voorgangers die het achtkant 'leverden': '1998 Harderwijk', '1913 Oldenzaal' en '1778 Weesp'.

Engels; kruirad met rondgaande ketting
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal

Bovenschijfloop 27 staven, steek 14,7 cm
Steenschijflopen 35 kammen, steek 10,5 cm

Systeem Fauël met remkleppen op beide roeden
Buurma/Naaijer ✉︎ 343 binnen 1997 1998 binnen aanw. 26,30
Buurma/Naaijer ✉︎ 342 buiten 1997 1998 buiten aanw. 26,30
wiekverbeteringen

Deze molen kreeg bij de oplevering het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen. Deze zijn ook bedienbaar via de doorboorde as.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 77 1997 1998 aanw.

geschiedenis

In de nacht van 28 op 29 maart 1969 werd Harderwijk opgeschrikt door een felle brand: molen De Hoop aan de Strandboulevard ging in het vuur reddeloos verloren. Eigenaar E. den Herder zag van herbouw af en kreeg vergunning om de restanten af te laten breken.

Vanaf dat moment is de gedachte aan herbouw vrijwel steeds in Harderwijk gebleven en daarom startte de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen een inzamelingsactie.
Alle pogingen liepen dood totdat in 1992 een nieuw plaatselijk comité de Harderwijkse Molen Stichting oprichtte en het karwei van de Vrienden overnam. In 1993 kocht de stichting de romp van de Molen van Reerink te Oldenzaal. Dit achtkant had een verleden, want dit stond eerst als "Het Anker" in Weesp.

Op de originele plek kon de molen niet meer worden gereconstrueerd. Een nieuwe locatie in Harderwijk werd gevonden bij de Vissershaven. Een tegenvaller was, dat de grond ter plaatse vervuild bleek. Vervolgens werden, tijdens de schoonmaak hiervan, archeologische ontdekkingen gedaan die eerst in kaart moesten worden gebracht. Dit alles zorgde voor een flinke vertraging.

Op 3 juli 1995 werd met de herbouw begonnen. In 1997 werden achtkant en kap geplaatst en in juli 1998 wiekenkruis en staart. Op 29 augustus 1998 werd voor het eerst gedraaid. Sinds Nationale Molendag 1999 is de molen open voor publiek. De officiële opening vond plaats in september 1999.

In 2022 is de stelling geheel vervangen.

De molen draait vaak en maalt geregeld.