Nijeveen, Drenthe
Naam De Sterrenberg

Molenmaker Fa. Schakel & Schrale, Exmorra (1977)
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met het opschrift 'Sterrenberg"

In het rietdek is het jaartal '1977' aangebracht.
Eigen website De Sterrenberg
Geschiedenis
De Sterrenberg is afkomstig uit het Duitse Weener (Oost-Friesland) en was daar in bezit van de familie Sterrenberg en dateerde van 1786. Door modernisering van het maalbedrijf werd de windaandrijving overbodig en was het ook het begin van het verdere verval van de molen.

Tijdens een bezoek van een ambtenaar van de toenmalige gemeente Nijeveen kwamen besprekingen op gang om de molen aan te kopen en over te plaatsen naar Nijeveen.
In Nijeveen had men in de jaren '70 van de 20ste eeuw plannen ontwikkeld om weer een molen te bouwen, nadat in 1928 de stellingmolen in dit dorp was afgebroken.

In 1976 werd met de werkzaamheden begonnen en op 13 januari 1977 werd het geheel gerestaureerde achtkant en de kap op de nieuw gemetselde onderbouw geplaatst.
Het molenmakerswerk werd verricht door de fa. Schakel uit Exmorra, de onderbouw door fa. Elpenhof uit De Wijk.
Op feestelijke wijze nam Z.K.H. Prins Claus, in zijn functie als beschermheer van De Hollandse Molen deze molen op zijn nieuwe standplaats in gebruik.

Als technische bijzonderheid voor Nederlandse molens heeft deze molen naast de zelfzwichting ook zijn voor Oost-Friesland kenmerkende zelfkruiing d.m.v. een windroos op de kap behouden. Dit wil zeggen dat de kap met daarin het wiekenkruis automatisch op de wind wordt gehouden.

In maart 1995 liep de molen enige stormschade op. Diverse kleppen van de zelfzwichting wieken werden toen weggeslagen. In de daarop volgende zomer was de molen weer gerepareerd.

In 2002/2003 heeft de molen groot onderhoud gekregen aan het zelfzwichtingssysteem.
De molen is compleet voor het maalbedrijf ingericht met o.a. een buil.
Over de naam:
Deze molen is, na gereedkomen van de herbouw in Nijeveen, vernoemd naar de (Duitse) oud-eigenaar die zijn molen voor de herbouw beschikbaar had gesteld.
Uniek aan deze molen:
Eén van de weinige en tevens de grootste bestaande molen in Nederland, uitgerust met zelfkruiing. In verband hiermee bestaat de bliksembeveiliging uit een lange pen bovenop de kap (de molen kan immers niet op een normale wijze worden vastgelegd).

In tegenstelling tot de andere zelfzwichtende molens in Nederland lopen de treklatten achter de kleppen langs. Overigens is dit ook geen typische Oostfriese eigenschap; het is een uitzondering op de regel.

Ansichtkaart 1925, ingezonden door Martin E. van Doornik.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19 november 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Sterrenberg, Nijeveen home vorige pagina