Molen Johanna, Culemborg

Culemborg, Gelderland

Prijsseweg 1
4105 LE Culemborg
Martin Bluijs

Zaterdag 9.30 - 16.30 uur en op afspraak. Meelverkoop.

inrichting

Eén koppel 16der stenen (blauwe ligger; kunstloper); regulateur; sleepluiwerk (incompleet); elektrisch luiwerk

versieringen

Baard, donkerblauw geverfd, aan de onderzijde aardig geschulpt, met in grote witte cijfers en letters de opschriften '1878' '1993' en daaronder 'Johanna'

Kleine maar aardige windwijzer in de vorm van een paard en wagen

Engels. Kruilier.
Vlaamse vang; 5 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel. Pal.

Steenschijfloop 23 staven, steek 10,2 cm.

Beijk ✉︎ 111 binnen 2023 nog niet binnen 25,50
Beijk ✉︎ 112 buiten 2023 nog niet buiten 25,60
Derckx ✉︎ 148 binnen 1974 1975 binnen 2024 25,50
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1975 25,50

In 1943 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel.
In 1976, toen de roeden werden vervangen, is dit weer gewijzigd in Oud-Hollands.

Penn & Comp, F.J. ✉︎ 29_ 1864 1888 aanw. 05,50

geschiedenis

In 1878 is op deze plaats door de gebroeders Pieter Jan en Jan Pieter de Heus een houten achtkante molen op een stenen voet gebouwd. In 1888 brandde deze geheel af.
Nog in hetzelfde jaar werd de huidige molen gebouwd, zeer waarschijnlijk met onderdelen van de toen net gesloopte achter (=onder)molen van de polder Oud- en Nieuw Schaayk en Kortgerecht te Leerdam. Deze was in 1864 gebouwd als opvolger van een toen verbrande wipmolen.
Men verklaart de getailleerde vorm wel omdat na de brand van 1888 de Leerdamse kap van een zodanige diameter was, dat tijdens de bouw de romp moest worden aangepast.

In 1921 verkochten de gebr. De Heus de molen aan J. Schennink, waarna deze tot 2012 in het bezit van die familie bleef. In dat laatste jaar werd de molen overgenomen door de Stichting Elisabeth Weeshuis, die het plaatselijke historisch museum beheert.

De molen heeft in 1943, 1954 en in 1975/'76 restauraties ondergaan. Bij de laatste kreeg de molen nieuwe roeden.
In 1993 bleek opnieuw herstel nodig. Spectaculair was daarbij het werk aan de staart: deze werd in één keer (staartbalk, korte spruit, korte schoren en achterkeuvelens) vernieuwd en vervolgens omhoog getakeld. Ook zijn toen enkele balken en vloeren vervangen.

In april 2022 bleek één van beide roeden in dusdanige staat, dat men besloot, de molen stil te zetten. De molenaars gingen toen onmiddellijk op zoek naar een elektrische maalstoel: die had deze molen niet!
Inmiddels (maart 2024) zijn nieuwe roeden voor de molen vervaardigd; zij zullen worden gestoken nadat ook andere werkzaamheden zijn verricht, zoals een nieuwe windpeluw.
Op 12 april gingen de oude roeden eruit.

Opvallend is de dwarsbalk op de staart, het zgn. galghout; in deze streek niet gebruikelijk.

toelichting naam

De in 1888 verbrande voorganger van deze molen had de naam "De Coornbloem". Aan te nemen is dat de opvolger deze naam behield.
Bij de feestelijke ingebruikname in 1943, na de herstelbeurt waarbij o.m. de roeden waren gestroomlijnd, kreeg deze molen de naam "Johanna". Dit naar de echtgenote, dochter én schoondochter van toenmalig molenaar Jan Schennink.