Molen De Haag, Beuningen

Beuningen, Gelderland

Molen 02573 De Haag (Beuningen)
Marcel van Nies (20-8-2016)

Beuningen
Gemeente Beuningen, sectie B, nr. 3169
landschappelijke waarde
Vrij groot; hoewel de molen wat ingesloten staat door bebouwing is er wel sprake van een dominerende functie.

Onderbouw achthoekig; kast geel geverfd; donker afgebiesd.

Eén koppel 16der blauwe stenen; één koppel 15der kunststenen; kammenluiwerk

Zetelkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel

Bovenwiel (tandkrans trapzijde) 65 kammen

Bovenwiel (tandkrans borstzijde) 59 kammen

Buurma ✉︎ 273 buiten 1992 1994 buiten aanw. 22,50
Buurma ✉︎ 274 binnen 1992 1994 binnen aanw. 22,50
Pot ✉︎ ? buiten ? 1953 buiten 1992 22,50
Pot ✉︎ ? binnen ? 1953 binnen 1992 22,50

Smulders ✉︎ g.n. ? aanw. 04,50

Peter van Uijen, Heumen (1704) Fa. Coppes, Bergharen (1994)

De gemeente Beuningen is eigenaar sinds 1982; daarvoor was dat de familie Van de Pol vanaf 1825

geschiedenis

Uit een rekening is bekend dat de huidige molen in 1704 is herbouwd, nadat een voorganger was omgewaaid. Na diverse eigenaren kwam de molen in 1825 in het bezit van Stoffel van de Pol. Tot 1982 zou de molen eigendom van zijn nazaten blijven.

In of kort na 1940 was de molen tot stilstand gekomen, toen ook het loonmalen niets meer opleverde. Maar al vóór 1900 was de familie Van de Pol al in het bezit van een machine, want in advertenties in 'De Molenaar' is steeds sprake van een "stoom- en windmalerij".

In 1953 werd de stilstaande molen hersteld met onder meer tweedehands Potroeden (van onbekende herkomst), die iets waren verlengd. Toenmalig eigenaresse mej. M.S. van de Pol heeft zelfs nog via advertenties in 'De Molenaar' geprobeerd, een nieuwe molenaar/pachter te vinden. Dit lukte echter niet waarna opnieuw stilstand volgde.
In 1982 verkocht A.S. van de Pol, neef van de eerder genoemde eigenaresse, de inmiddels sterk vervallen molen aan de gemeente Beuningen.

Het duurde enige tijd voordat overgegaan werd tot herstel. Een grondige restauratie was noodzakelijk, maar er was meer aan de hand. Zo was de molen in de loop der jaren behoorlijk ingebouwd geraakt en ook daarvoor wilde men een oplossing. Verplaatsing, zoals de gemeente aanvankelijk van plan was, was voor de familie Van de Pol echter vrijwel onbespreekbaar.
Men vond evenwel een goede oplossing: er werd een nieuwe molenberg aangelegd, ca. 12 meter van de oorspronkelijke plek, en daar is de molen geplaatst. De landschappelijke waarde werd zo aanzienlijk groter. Ondertussen bleek dat restauratie vrijwel neer zou komen op herbouw: standerd, kruisplaten, steekbanden en vrijwel alle delen van de kast moesten worden vernieuwd.
Dit alles is uiteindelijk ook gebeurd en op 4 november 1994 volgde de officiële ingebruikname. Sindsdien wordt er regelmatig gedraaid en ook gemalen.

In 2003 werd de halssteen vervangen door een pokhouten blok en in 2012 is de molen uitgebreid in de verf gezet door een plaatselijk schildersbedrijf.

Sinds 2014 laat een team van vrijwillig molenaars de molen vrijwel iedere zaterdag draaien en stelt deze open voor bezoekers. Daarnaast werd tegelijkertijd een molenwinkel geopend in het oude maalderijgebouwtje. Hier worden diverse ambachtelijk gemalen meelproducten uit De Oude Molen in Wijchen verkocht, zoals onbewerkt meel, brood- en cakemixen, zaden en pitten.

toelichting naam

Sinds de restauratie van 1994 wordt deze - voorheen naamloze - molen "De Haag" genoemd, naar de woonwijk waar de molen staat.

unieke eigenschap

De molen bleef bewaard met molenaarswoning, maalderijgebouwtje, bakkerij en winkel. Alles bij elkaar een complex van grote historische waarde.