Molen De Verrekijker, Bergharen

Bergharen, Gelderland

John Scholte (15-3-2012)

Bergharen
Wijchen, Gelderland
Gemeente Bergharen, sectie H, nr. 116
landschappelijke waarde
Op zich is de landschappelijke waarde zeer groot: vanuit het buurdorp Hernen is de molen goed te herkennen; helaas staat de molen toch wel erg ingegroeid.

Deze is, op het bovenwiel na, verwijderd.
Vakantiewoning in de molen

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, met op een groen fond in witte cijfers en letters de opschriften 'ANNO' '1904' en daaronder 'De.Verrekijker'

Engels; kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel

Bovenwiel 86 kammen, steek 10,4 cm.
De rest van het gaandewerk sinds 1962 niet meer aanwezig.

Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 1983 25,00
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1983 25,00

Mercx ✉︎ g.n. 1897 1904? aanw. 04,65

Draaivaardig

Willem Coppes, Bergharen (1904)
geschiedenis

De oudst bekende voorganger van de molen wordt in 1313 vermeld, wanneer Gerhard van Edichem, pastoor van Macharen, zijn standerdmolen verkoopt aan de Cisterciënsers van Alten Camp bij Xanten. In de Nieuwjaarsnacht van 1486 werd de molen door blikseminslag vernield en kort daarna herbouwd.
In 1903 werd deze molen (waarschijnlijker: een opvolger daarvan) eveneens door de bliksem getroffen en behoorlijk beschadigd. De molen verbrandde niet geheel, maar de schade was te groot om te worden hersteld. De oude molen werd afgebroken en vervolgens is de huidige molen gebouwd.

De nieuwe molen was inwendig overigens allerminst nieuw: er werden slooponderdelen van diverse andere molens verwerkt. Inmiddels is daar helaas weinig meer van te zien: in 1962 werd het binnenwerk verwijderd toen de molen als woning werd ingericht; alleen het zeer grote bovenwiel bleef over.

Voorgaande eigenaren/molenaars waren achtereenvolgens: J. van Lith, W.R.M. Burgers, R.J. Brinkhof, mw. P.A. de Koning-Kent en de fam. Schoonderbeek.

De locatie van de molen is bijzonder: op de flank van de Kapelberg, een oude stroomrug die is ontstaan toen de grote rivieren nog niet bedijkt waren. Het bos naast de molen is van het Gelders Landschap.
De bovenop de berg gelegen bedevaartkapel herinnert aan het klooster dat hier heeft gestaan tot aan de Reformatie.

De molen wordt nu gebruikt als vakantiewoning en als zodanig te huur onder nr. NIJM-6600-2 van Euro Relais.