Molen (Naamloos), Makkum

Makkum, Drenthe

Onvoldoende gegevens bekend

Systeem Fauël met remkleppen op beide roeden (bediening via spin op de askop en doorboorde as).
Buurma/Naaijer ✉︎ 334 binnen 1997 1997 binnen aanw. 19,00
Buurma/Naaijer ✉︎ 335 buiten 1997 1997 buiten aanw. 19,00
wiekverbeteringen

Deze molen was steeds met Oud-Hollandse ophekking en zeilen uitgerust, maar kreeg in 1964 het systeem Fauël (fokwieken). Dit werd na de stormschade van 1972 rond 1982 vernieuwd.
Na de stormschade van 1993 heeft men opnieuw fokken aangebracht, evenwel nu met grote remkleppen, die via de doorboorde as kunnen worden bediend.

As 73, Gieterij Hardinxveld
Gieterij Hardinxveld
✉︎ 73 1997 1997 aanw.
Muinck Keizer, J.M. de ✉︎ 105 1902 1944 1993

L. Reinds, Beilen (1906)

J.K. Bos is eigenaar sinds 1-12-2005, daarvoor was dat H. Mulder.

geschiedenis

Deze molen werd in 1906 in opdracht van Lukas Reinds te Beilen gebouwd als opvolger van een standerdmolen. Deze, de laatste standerdmolen van Drenthe, woei op 18 januari 1906 om en stond aan de overzijde van de weg.

Voor de nieuw te bouwen molen werd gebruik gemaakt van een gesloopte poldermolen uit Kropswolde. Het achtkant kreeg daarbij geen ondertafelement: de (vermoedelijk toen iets ingekorte) stijlen staan op acht gemetselde poeren.

In 1944 werd de molen hersteld: Harm Wiertsema uit Scheemda stak een tweedehands ijzeren bovenas en deed daarnaast nog meer. De binnenroede bleef evenwel een houten borstroede.

In november 1957 brak een deel van één van de roeden af, waarna de molen meteen buiten gebruik werd gesteld.
Een restauratie liet enige jaren op zich wachten en voltrok zich vervolgens ook moeizaam: de molenmakers Doornbosch en Schuitema begonnen in 1961 maar pas in 1964 kreeg de molen zijn nieuwe roeden.

Veel gedraaid of gemalen werd er daarna niet en een nieuwe tegenslag volgde bij de beruchte storm van 12/13 november 1972: zowel fokken als hekkens kregen een enorme dreun en de hele zaak was behoorlijk ontzet. Herstel liet daarna een tijd op zich wachten. Pas in de vroege jaren '80 was het wiekenkruis weer compleet en de molen maalvaardig.

Daarmee was het voor deze kleine korenmolen bepaald nog niet gedaan: op 13 januari 1993 sloeg, wederom bij een zware storm, de gehele kap van de molen, waarbij ook as en roeden verloren gingen.

In 1997 werd de molen geheel gerestaureerd opgeleverd met onder meer een nieuwe kap, bovenas en roeden.
Daarna is veelvuldig met de molen gedraaid en gemalen, maar in 2022 leek een nieuwe opknapbeurt noodzakelijk om de molen draaivaardig te houden. Dat laatste gebeurde inderdaad:  in februari 2023 was men bezig met de montage van nieuwe fokken.

toelichting naam

Deze molen heeft, voorzover bekend, nooit een naam gehad. Evenwel valt in 'Allemolens' op dat de naam "Boerenmolen" hier erg vaak valt.