Wanswerd, Fryslân

De Victor

Stichting De Fryske Mole
Bemalen van de Wanswerderpolder, thans op vrijwillige basis
S. de Jong
Zaterdag 9.00 - 12.00 en op afspraak
Groot. De molen ligt merkwaardig dicht bij het terpdorp Wanswerd, maar vormt daarmee een apart soort eenheid.
FR022
03048
15644

De Victor

Houten achtkant, gedekt met riet, met stenen veldmuren
Oud-Hollands
Zeer lang heeft deze molen op beide roeden zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen gehad. Dat is bij de vervanging van beide roeden in de jaren '70 weer gewijzigd in Oud-Hollands met zeilen.
klik voor meer info Brunia 0071 binnen 1973 1973? binnen aanw. 19.60
klik voor meer info Brunia 0072 buiten 1973 1973? buiten aanw. 19.60
klik voor meer info Koning 0210 1911 1911? aanw.
16 vaste ijzeren rollen; kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Vijzel
Gerben van Wieren, Janum (1867)

De Victor

Versiering

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, met brede witte bies en enige krullen, en het opschrift 'Anno 1867'

De Victor

De Victor

Geschiedenis

De molen werd in 1867 gebouwd ter vervanging van 6 kleine poldermolentjes en 3 tjaskers. In 1975 ging de molen in eigendom over naar Stichting De Fryske Mole. In 1977 volgde een restauratie, waarbij onder meer nieuwe roeden werden gestoken.

De molen is ook in gebruik als lesmolen voor het Gild Fryske Mounders. In 2006 bestemde het Wetterskip Fryslân deze molen tot reservegemaal in geval van ernstige wateroverlast.

Opmerkelijk constructiedetail: de kap kruit op 16 vaste ijzeren rollen. Dit lijkt niet erg gunstig, want de kracht staat permanent op de tappen, in plaats van op de massa van de rol. In de weinige molens waar dit werd toegepast was dit dan ook meestal geen succes, maar bij deze molen werkt het goed.

De Victor

Aanvullingen

De molen heeft vanouds de naam "Victor" gehad; sinds kort officieel "De Victor". De naam is opmerkelijk voor een poldermolen, omdat St. Victor de patroonheilige van de korenmolenaars is.

Het kruiwerk (zie 'Geschiedenis') is opmerkelijk en wordt zeer weinig aangetroffen.

De Victor

De Victor, Wanswerd, Foto: Stefan Teeling (12-4-2014).
De Victor, Wanswerd, De wateruitloop is hersteld. Ten opzichte van de oorspronkelijke vorm zijn de vleugels verwijderd, maar die zijn later weer terug gekomen.  Foto: S. de Jong (15-4-2006).
De Victor, Wanswerd, Foto: Chris van Gijs (13-5-2014).

Laatst bijgewerkt: woensdag 22 juli 2015 Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Victor, Wanswerd home vorige pagina