Veenwouden, Fryslân
Inventaris nr. FR043

Romp n.v.t.
Kap n.v.t.
Kruiwerk Specifiek kruiwerk rond paal
Vang IJzeren hoepelvang op aparte vangschijf
Inrichting Tonvijzel; diameter 0,36 m, spoed 0,43 m, lengte 2,10 m, diam. as 0,13 m, 2-gangen, helling 26 graden, buiten diameter ton 0,40 m.
Overbrengingen n.v.t.
Molenmaker R.W. Dijksma / K. Smit, Giethoorn (1975)
Geschiedenis
Deze tjasker in het Houtwiel is tijdens de ruilverkaveling - 1974/1975 - in opdracht van Staatsbosbeheer, conform een authentiek model nagebouwd. De bekende tjaskerbouwer Roelof Dijksma uit Giethoorn overleed tijdens de bouw; het werk werd voltooid door twee neven van hem.

Helaas verloor de molen op die standplaats zijn functie, werd afgebroken, gerestaureerd (1996), maar vervolgens opgeslagen en keerde jaren niet terug.

Pas in het voorjaar van 2005 werd de molen op een iets andere plaats herbouwd en staat nu aan de oostkant van de Goddeloze(!) Singel.

Thans is de molen alleen maalvaardig in een circuit en kan er niet daadwerkelijk worden (in)gemalen.

Laatst bijgewerkt: maandag 6 augustus 2012 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen (paaltjasker), Veenwouden home vorige pagina