Molen (paaltjasker), Grolloo

Grolloo, Drenthe

Hoepelvang (metaal) op aparte vangschijf. Vangbalk alleen als hefboom.

n.v.t.

Geen

R. Dijksma (Giethoorn) ca. 1930(?)
geschiedenis

Deze tjasker staat in het Grollooërveen, een groot veencomplex waar bijzondere dier- en plantensoorten voorkomen. Tijdens de aanleg van de boswachterij is dwars door het veen een keienweg aangelegd, die later geasfalteerd is.

In 1994 ging Staatsbosbeheer aan de slag om de oorspronkelijke situatie te herstellen: de weg werd afgesloten voor doorgaand autoverkeer en het gedeelte dat door het veen liep, is vervangen door een houten brug alleen voor wandelaars en fietsers. Naast deze houten brug staat nu de tjasker, die eerder langs de weg stond.

Voordeel voor het veen is dat de waterstand in het westelijk deel kon worden verhoogd. De tjasker heeft daarbij overigens geen functie.

Vroeger deed deze tjasker dienst in het Dongelsveen, iets ten zuiden van Rolde en werd bediend door de heer Popkes. Al voor 1930 is deze daar gebouwd, vermoedelijk door de bekende tjaskerbouwer Roelof Dijksma.
In het begin van de jaren '50 is het molentje daar weggehaald, omdat het daar geen functie meer had  en vervolgens opgeslagen bij de fam. Popkes. Toen er in de jaren '80 een verbouwing plaats vond moest het molentje weg en om de tjasker niet definitief verloren te laten gaan werd deze aan de gemeente Rolde geschonken.
Door het klusjesbureau in de gemeente Rolde is de molen weer opgeknapt en in overleg met Staatsbosbeheer langs het fietspad door de Staatsbossen ter hoogte van het Grollooërveen geplaatst. Op 8 juli 1986 zette de burgemeester A. Hurink het molentje in werking. Het heeft daar in feite alleen de functie als toeristische attractie.

Na enige tijd, vanwege herstelwerk, afwezig te zijn geweest stond dit molentje in het voorjaar van 2023 weer als vanouds op zijn plek.

trivia

In de zomer van 1991 had Drenthe (tijdelijk) een linksom draaiende molen. De tjasker was door vandalen op grove wijze vernield en de gemeente Rolde gaf als eigenaar een timmerman opdracht tot herstel en zo kon het molentje weer in oude glorie herrijzen. Een molenkenner zag echter meteen dat er iets 'niet in de haak' was: het gevlucht was namelijk omgekeerd op de roeden aangebracht.
De timmerman heeft het gevlucht kort daarna omgezet.