Schiedam, Zuid-Holland
Inventaris nr. ZH120A

klik voor meer info Geraedtsg.n.20102010aanw.04.05 m.
Kruiwerk Engels met 40 rollen; kruirad met 10 spaken
Vang Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Inrichting En koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk
De begane grond en onderste drie zolders zijn in gebruik als ontvangst-, kantoor- en vergaderruimte voor de Stichting De Schiedamse Molens
Bovenschijfloop 39 staven steek 10,7 cm
Steenschijfloop 36 staven steek 8,4 cm
Molenmaker Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam (2010)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift 'AN NO 2010'; daaronder in veel kleinere cijfers het jaartal '17 15'.
Voorganger De Kameel, Schiedam
Deze molen is een replica, min of meer op de plaats waar tot 1868 korenmolen 'De Kameel' stond.

Die voorganger ging onder verdachte omstandigheden verloren: de Schiedamsche Courant verhaalt: "In den vroegen morgen van Maandag 20 maart 1865, ten omstreeks vijf ure, heeft de molen De Kameel aan de Noordvest, nabij de gewezen Overschiesche Poort te Schiedam, bij een felle oosten wind, na eerst een roede gedeeltelijk te hebben verloren, de ijzeren as en roeden met gehele kap en het daaraan bevestigde binnen- en buitenwerk afgeworpen; ook een groot stuk muur van den bovenomtrek van den molen en een belangrijk gedeelte der balie werden in den val meegesleept. Het gekraak en gedreun waren zoo verschrikkelijk, dat velen aan een aardbeving hebben gedacht".
Het verhaal gaat dat men, toen alles op straat lag, de zeilen weg wilde nemen om de verzekeringsmaatschappij de indruk te ontnemen dat er veel te veel zeil was gevoerd. Al met al is er opzet in het spel geweest om, f verzekeringsgelden te innen, f uit onvrede (omdat er een nieuwe baas op de molen zou komen)! Tot zover de oude 'Kameel'.

Nadat in de twintigste eeuw er al eens over gesproken was, werd dit, na enige jaren van planning, pas na 2000 werkelijkheid. Er zou een geheel nieuwe Kameel worden gebouwd, niet ver van de plek, waar ooit zijn gelijknamige voorganger had gestaan.

Nadat de stenen romp was gebouwd, werd op 10 december 2010 de kap geplaatst. De roeden werden vervolgens gestoken op 14 maart 2011. De molen is voorzien van een koppel maalstenen, maar er wordt serieus nagedacht om deze molen op de n of andere manier in te schakelen voor elektriciteitsopwekking.

De bovenas heeft men laten gieten naar de vorm van een klassieke Nolet-as, n van de oudst bekende fabrikaten molenassen. Dergelijke assen zijn/waren in gebruik op de Schiedamse molens De Vrijheid en De Walvisch.

Opmerkelijk is dat de molenromp voorzien is van een invaart. Hierdoor is het mogelijk, per boot de molen binnen te varen. Dit kwam vroeger bij uitzondering op aan buitenwater gelegen korenmolens voor, maar was als zodanig nergens meer aanwezig.
Deze molen heeft dezelfde naam gekregen als zijn in de 19de eeuw verdwenen voorganger.
J.S. Bakker, De komende Kameel, in: Molenwereld 140 (2010), pp. 336 - 342.

Foto's: Rob Pols (13-1-2013).

Laatst bijgewerkt: zondag 15 september 2013 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Kameel, Schiedam home vorige pagina