Molen (Naamloos), Dreumel

Dreumel, Gelderland

West Maas en Waal, Gelderland
Gemeente Dreumel, sectie A, nr. 1620

Rooijsestraat 95
6621 AL Dreumel

inrichting

Twee koppel kunststenen (niet maalvaardig); sleepluiwerk met gaffelwiel. Van de vroegere motoraandrijving zijn nog vrij veel onderdelen (ongerestaureerd) aanwezig.

versieringen

Eenvoudige baard, op de koppen van de voeghouten aangebracht, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift.

Boven de poort een gedenksteen met de tekst:

OPGERIGT
DOOR
I.B.TAABE
1845

Rollenkruiwerk; ijzeren rollen. Kruilier.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.
Nog geen gegevens bekend
wiekverbeteringen

Deze molen had vóór de onttakeling van 1934 geen wiekverbetering; bij de rehabilitatie van 2009 heeft men ook weer Oud-Hollandse ophekking aangebracht.

onbekend ✉︎ ? 2009 2009 aanw.

Draaivaardig

? (1845) Fa. Coppes, Bergharen (2009)
geschiedenis

Deze ronde stenen molen werd gebouwd in 1845 en in 1934 onttakeld, althans: dat stelt J.A. te Bruggencate in zijn befaamde archief, dat via Allemolens te raadplegen is. Het verhaal, dat de molen tijdens de oorlog verder beschadigd raakte en dat de kap in 1945 werd verwijderd, lijkt niet te kloppen.
Een iets ander verhaal: wegens de zuivelfabriek werd Dreumel al in 1930 op het elektriciteitsnet aangesloten. Datzelfde jaar werd een elektromotor in de molen geplaatst en meteen het bovenschijfloop verwijderd. De roeden werden gestreken en verkocht, de kap vervangen door een dak.
Wat er ook gebeurd is: lange tijd stond deze molen verder als romp, maar steeds in redelijke staat. Ook bleven relatief veel delen van het binnenwerk bewaard.

De huidige eigenaar heeft de molen van zijn grootvader gekocht. Die was de laatste actieve molenaar op deze molen maar heeft louter elektrisch gemalen.

In de 21ste eeuw werden plannen ontwikkeld tot completering. Erkenning als Rijksmonument was geen probleem, dat was de molenromp al sinds 1977.

In 2006 kwam de eerste financiële toezegging binnen. In september 2008 werd de stelling aangebracht, compleet met een speciaal 'los' veld (kwam vroeger op hogere molens vaker voor: dit zgn. roevak kon men gemakkelijk verwijderen als er een roede moest worden gestreken of gestoken).
Op 16 juli 2009 is de nieuwe kap op de romp gezet; niet veel later werden de roeden gestoken.

Overgebleven in deze molen is een erg origineel binnenwerk (nooit gerestaureerd en dus mogelijk in matige staat). Van het gaandewerk ontbreekt eigenlijk alleen een bovenschijfloop. Wél aanwezig zijn koningspil, luiwerk, spoorwiel, staakijzers en steenrondsels. De bewaard gebleven kunststenen zijn echter onbruikbaar, omdat zij ooit zijn stukgevroren.