Molen De Verwachting, Tholen

Tholen, Zeeland

Tholen, Zeeland
Tholen
Gemeente Tholen, sectie R, nr. 94
0 (onbekend)
landschappelijke waarde
Belangrijk: de molen verrijkt het stadsbeeld. Begin 2011 zijn veel bomen en struiken in de nabijheid gekapt of gesnoeid, waardoor de molen duidelijk beter in het zicht en de wind staat.

Vlasmarkt 1
4691 BH Tholen
P.W. de Graaf / L. de Graaf
0166-603519

openingstijden
1 okt. t/m 30 april dinsdag, vrijdag en zaterdag 10 - 17 uur. 1 mei t/m 30 sept. dinsdag t/m zaterdag 9-17 uur.
winkelinformatie
Molenwinkel en museum open tussen 1 okt. t/m 30 april: dinsdag, vrijdag en zaterdag 10.00 - 17.00 uur; 1 mei t/m 30 sept..: dinsdag t/m zaterdag 9.00 - 17.00 uur; souvenirs en meelproducten
Schoolbezoek mogelijk op afspraak via 0166-603519.
fietsroute in de buurt van De Verwachting via fietsnetwerk.nl

Gedekt met asfaltpapier

Eén koppel 17der kunststenen; steenkraan; sleepluiwerk met gaffelwiel.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, tussen de voeghouten en de steunder ANNO 1848"; daaronder "De Verwachting" en in twee cartouches de jaartallen "2008" en "2009".

Eenvoudige  achterbaard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd.

Klein gevelsteentje met het opschrift: "De Verwachting Gebouwd in 1848, Gerestaureerd in 2009, Door Fam. J. van Gorsel."

Engels; 33 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Roede 4, Verdonkschot
Verdonkschot
Roede 5, Verdonkschot
Verdonkschot
wiekverbeteringen

Deze molen had vóór de onttakeling van 1930 geen wiekverbetering ondergaan; is bij de herbouw ook weer van Oud-Hollands hekwerk voorzien.

As g.n., Geraedts
Geraedts
✉︎ g.n. 2008 2009 aanw.

Vermoedelijk D.D. van Dijk (1848) Fa. Adriaens, Weert (2009)

Jan en Iza van Gorsel verkochten hun molen per 1 juni 2021 aan de nieuwe eigenaren.
De familie Van Gorsel heeft er alles aan gedaan om deze molen opnieuw op de kaart te zetten en dat is zonder meer gelukt.

Deze molen werd gebouwd in 1848.
Na bijna 80 jaar in bedrijf te zijn geweest, volgde in 1930 onttakeling. Hierna werden in de molenromp de stenen op motorkracht aangedreven; eerst met een ruwoliemotor, later op elektrische kracht.
Dit zou gaan duren tot 1964. Op het moment van de onttakeling had de molen nog houten borstroeden.

In 1980 kochten Jan en Iza van Gorsel molenromp en naastgelegen woning. Het aanvankelijke plan was om de wrakkige molenromp in te korten en het resterende gedeelte bij de naastgelegen woning te betrekken.
Het pakte anders uit: de romp werd stukje bij beetje opgeknapt en voorzien van een noodkap. Begane grond en eerste verdieping werden inderdaad bij de woning betrokken.

Vanaf 2004 werden de plannen tot completering van deze molen serieus. Een lange weg (plaatsing op de lijst van Rijksmonumenten, aanvraag subsidies, het vinden van de juiste molenmaker) was te gaan, maar had uiteindelijk succes: in juli 2008 werd definitief beslist dat deze molen geheel kon worden gerehabiliteerd. Leuk en bijzonder is, dat door bedrijven ter plaatse het verblijf van de molenmakers werd gesponsord. Tegenvaller was, dat de stenen romp toch slechter bleek dan verwacht en dat de kosten dus hoger zouden worden.

De omgeving van de molen verdiende ook aandacht: omdat de nok van het woonhuis van de familie Van Gorsel net iets te hoog is, is in de stelling op die plek een soort vlondertje gemaakt. Van corrigeren van de lichte scheefstand van de romp heeft men afgezien.
Eenmaal op gang ging het vrij snel: op 26 mei 2009 werd de kap op de geheel herstelde romp aangebracht. Die laatste was inmiddels al voorzien van een stelling.
Op 5 september 2009 volgde de feestelijke ingebruikname. De molen is geheel maalvaardig.

De molen vertoont bouwkundig sterke overeenkomsten met De Vier Winden te St. Annaland, eveneens gelegen op Tholen. Aan te nemen is dat ook deze molen gebouwd is door Dirk David van Dijk, van wie opvallend veel molens bewaard zijn gebleven.

Het oude bovenwiel, dat tot 1930 hier functioneerde, bevindt zich al heel lang in de standerdmolen van Waarde (vh. Kruiningen).

In februari 2011 verbeterde de omgeving van de molen drastisch: bijna alle bomen op zuid en zuidwest zijn gekapt en er is zeer veel struikgewas weggehaald. De molen is vanuit diverse kanten weer veel beter zichtbaar en in de wind gelegen.