Nijhuizum, Fryslân
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen

Bonkelaar 20 kammen
Spilrad 40 kammen
Schroefrad 37 kammen
Bouw '75, Workum (2008)
Geschiedenis
Op deze plaats stond in 1832 al een molen; deze bemaalde samen met een andere spinnekopmolen, die een kilometer noordnoordwestelijker stond, de 155 ha grote Monnikenburenpolder op de Bonne Brekken, deel van de Friese Boezem.
De molen heeft bij de bouw een buitenscheprad gekregen en is pas later vervijzeld: aan het ondertafelement zit nog steeds de bevestiging/houder van de vroegere schepradas.
De waterlopen liggen onder een afwijkende hoek, waarschijnlijk vanwege het eerdere scheprad.

Vóór 1940 werd in de ondertoren een dieselmotor geplaatst, waarna bovenhuis met tafelement werden gesloopt. De torenstijlen werden verlengd, waardoor de onderbouw het uiterlijk van een achtkante kegel kreeg. Vóór 1972 werd de dieselmotor vervangen door een elektromotor; later werd deze geautomatiseerd.

Molenrestanten zijn vogelvrij, zo is in molenkringen al  jaren bekend. Zo ook hier: enkele Friese molenliefhebbers konden in 1994 op het allerlaatste moment voorkomen dat deze ondertoren op geruisloze wijze verdween. De sloop was al geregeld...

Op 26 september 2003 droeg het Wetterskip Marne-Middelsee de molen over aan de Molenstichting Nijefurd.

In juni 2008 werd de ondertoren gedemonteerd, waarna in de werkplaats herstel volgde. Gezien de aanwezigheid van rietlatten werd besloten, de toren met riet te dekken. Tot aan de sloop was de toren met pannen gedekt geweest.
In september waren ondertoren en waterlopen klaar. 24 oktober werden bovenhuis, schroef, trapbomen, spil en kamwielen geplaatst.
28 november 2008 werd proefgemalen; 30 november was de molen voor het eerst voor publiek geopend. Friesland had er een prachtige spinnekop bij.
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum, Foto: Willem Jans (8-11-2008).
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum, Foto: Willem Jans (30-11-2008).
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum, Foto: Martijn Scholtens (30-11-2008).
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum, Het boerenklinkstel op de deur van het bovenhuis: dit is een slot wat door de sleutel met neervallende pen rechtstreeks de klink licht.  Foto: Mats Faber (13-4-2013).
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum, Foto: Mats Faber (13-4-2013).
Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum, Het restant in 2004. Foto: Harmannus Noot.

Laatst bijgewerkt: donderdag 18 april 2013 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen, Nijhuizum home vorige pagina