Stiens, Fryslân
Inventaris nr. FR026A
Eigenaar Gemeente Leeuwarderadeel
Molenaar Hindrik van der Veen / Piet Bootsma / Bas Kalkman e.a.
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op gemetselde onderbouw
Vlucht 24,55 m.
Wiekenvorm Binnenroede systeem Van Bussel met Ten Havekleppen; buitenroede systeem Fauël met remkleppen
Wiekverbeteringen Deze molen heeft bij de (her)bouw van 1992 direct (wederom) op de binnenroede het systeem Van Bussel met Ten Havekleppen gekregen; de buitenroede kreeg het systeem Fauël met automatische remkleppen.
klik voor meer info Groot Wesseldijk0041binnen19921992aanw.24.55 m.
klik voor meer info Groot Wesseldijk0042buiten19921992aanw.24.55 m.
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 24 neuten; kruilier met rondgaande ketting
Vang IJzeren hoepelvang; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting Eén koppel 17der en één koppel 16der blauwe stenen; elektrische maalstoel; elektrisch luiwerk; walsenstoel; kettingelevator; centrale stofafzuiging; automatische bloemmengerij in nautamixer; 5-tons meelbunker; het geheel via computer aangestuurd
Overbrengingsverhouding 1 : 6,31 en 1 : 6,55
Molenmaker Fa. Tacoma, Stiens (achtkant, 1992); fa. Groot Wesseldijk, Lochem (gaandewerk, 1992)
In het rietdek van het achtkant is het jaartal '1992' aangebracht.
Voorganger De Hoop, Stiens
Geschiedenis
De Hoop werd in 1853 gebouwd en heeft dienst gedaan tot 1922. Toen werd de molen afgebroken tot de stenen onderbouw.

De onderbouw van de molen werd in 1976 door de gemeente Leeuwarderadeel aangekocht voor een bedrag van ƒ 12.500, -, waarna in september 1977 op suggestie van de directeur gemeentewerken, dhr. D. Kuipers, door bouwbedrijf Tacoma uit Stiens kon worden begonnen met de restauratie. Deze nam bijna twee jaar in beslag.
Op 9 mei 1979 was de restauratie van korenmolen “De Hoop” te Stiens voltooid. De totale kosten kwamen op ƒ 595.000,- waarvan de gemeente Leeuwarderadeel ƒ 275.000,- voor haar rekening nam.

Na de restauratie werd na veel overleg in 1979 “Molen De Hoop b.v.” opgericht. J. Bijlsma, bakker te Stiens, was de drijvende kracht achter de in bedrijfstelling en exploitatie van de molen. In 1980 werd G.J. Klijnstra uit Kubaard benoemd tot molenaar, later samen met tweede molenaar en bakker S. Kuipers. In de molen werd een nieuw maalbedrijf opgezet, waar vooral gemalen werd voor bakkers in de omgeving.

Molen en onderneming gingen evenwel voorlopig ten onder: op nieuwjaarsmorgen, 1 januari 1992, kwam een vuurpijl in het rietdek terecht, de molen vloog als gevolg in brand en werd tot op de onderbouw verwoest. De bovenbouw was totaan de brand nog geen 13 jaar oud.

Dankzij kordaat handelen van verzekeraars (degene die de vuurpijl had afgestoken meldde zich ook direct) en andere instanties kon snel met de herbouw worden begonnen: al op 1 december 1992 was de molen zover herbouwd dat de roeden gestoken konden worden.

Op 23 april 1993 werd de molen heropend. Een hypermodern computergestuurd maalbedrijf werd opgestart, waarbij ondanks het grote aandeel van de automatisering een voorname plaats was ingeruimd voor de twee op windkracht aangedreven koppel stenen.
Helaas: het bleek geen succes, niet zozeer vanwege de opzet, maar vooral omdat het tij voor ambachtelijk graanmalen inmiddels was gekeerd. In 1997 draaide korenmolen “De Hoop” voor het laatst op commerciële basis. Enkele jaren waren sommige onderdelen in slechte staat: de plansichter die hier ooit stond was weg, de stofafzuiginstallatie incompleet en de grote computer gecrasht!

De stilstaande molen en inventaris kwamen later in handen van de gemeente Leeuwarderadeel; al heel lang houdt een maalploeg deze molen actief.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 1 november 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Stiens home vorige pagina