Callantsoog, Noord-Holland
Inventaris nr. NH012A

Kap Bovenhuis gedekt met houten delen, geheel geteerd
Kruiwerk Zetelkruiwerk; geen kruihaspel
Vang IJzeren hoepelvang; vangbalk met klos; vangstok
Inrichting Waaierpomp Ø 0,40 m.
Versiering
Aan de windpeluw is een bordje (als een wapen) afgehangen met de afbeelding van een zwaan en de opschriften 'De Zwaan' en 'Anno 1993'

Op de koker een koperen plaat met de tekst:
DE WEIDEMOLEN DE ZWAAN IS OP INITIATIEF VAN DE
HISTORISCHE VERENIGING GEBOUWD EN GEPLAATST OP HET TERREIN VAN NATUURMONUMENTEN. OP 23 APRIL 1994 IS DE MOLEN OFFICIEEL IN GEBRUIK GESTELD DOOR J. GUTKER, BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE ZIJPE EN
KEES ZWAAN, BOUWER VAN DE MOLEN".
Geschiedenis
Deze weidemolen is gebouwd door Kees Zwaan op initiatief van Cor Spijker, ingenieur bij de Landinrichting, naar een voorbeeld van de weidemolen van de Klikjespolder te Oostwoud.
De hydraulische aandrijving van de centrifugaalpomp is gebouwd door de firma Van der Welle te Kolhorn.

In de fundering is een koker ingemetseld met daarin op perkament de geschiedenis van de bouw en de namen van een ieder die door een bijdrage de bouw heeft mogelijk gemaakt.
In verband met geldgebrek waren de wieken aanvankelijk voorzien van houten borden in plaats van zeilen. Deze worden 's winters nog wel eens gebruikt.
Het toevoerslootje wordt gevoed met drangwater uit het Zwanenwater.

Begin 2008 brak ŽŽn van de roeden gebroken als gevolg van zwaar weer. Het heeft even geduurd voordat het molentje hersteld was. In juni 2011 werd vastgesteld dat alles weer kon draaien.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 1 januari 2013 | Gemeente

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Zwaan, Callantsoog home vorige pagina