Maurik, Gelderland

De Hoop / De Beijenkorf

klik voor meer info Geraedts g.n. 2006 2006 aanw.
Niet bekend
A.C. Kievit (1873)
Fa. Endendijk, Terschuur (2006)

Versiering

Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met tussen de koppen van voeghouten en steunder de jaartallen '1873' '2006' en daaronder 'De Beijenkorf' en een geschilderde bij.

Eenvoudige gevelsteen met het opschrift 'ACK 1873'. Daarboven een rozet met daarin de naam 'De Hoop'.

Geschiedenis

De molen werd door A.C. Kievit gebouwd in 1873 op de fundamenten van het in 1417 verwoeste kasteel van Maurik. Een stukje gslotracht bleef aan de oostkant van de molen bewaard.

De molen werd in 1932 onttakeld, waarna diverse onderdelen werden gebruikt voor de herbouw van de korenmolen te Ellewoutsdijk, Zuid-Beveland. (N.B. deze molen werd in 1944 door oorlogsgeweld grotendeels verwoest).

In Maurik bleef de stenen romp in behoorlijke staat bewaard. Na een positief advies van het Gelders Genootschap heeft de Gemeente Buren de molenromp op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
In 2004 is met de completering begonnen en een stelling aangebracht. Op 14 juni 2006 werd de nieuwe kap op de romp geplaatst en niet veel later is de molen draaivaardig opgeleverd.

Aanvullingen

Deze molen heette vanouds 'De Hoop'; sinds de uitwendige restauratie is deze omgedoopt in 'De Beijenkorf', een op zich aardige verwijzing naar de familienaam van de eigenaar. Toch is het jammer dat men de oorspronkelijke naam, al die in wezen nogal clichématig, niet heeft gerespecteerd.

De Hoop / De Beijenkorf, Maurik, Foto: Gerrie Hogendoorn (17-6-2006).
De Hoop / De Beijenkorf, Maurik, Foto: Frits Kruishaar (27-9-2008).
De Hoop / De Beijenkorf, Maurik, Foto: Rob Pols (3-8-2006).
De Hoop / De Beijenkorf, Maurik, Foto: Hans Lägers (17-3-2007).

Laatst bijgewerkt: maandag 22 juni 2015 | Constructie Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop / De Beijenkorf, Maurik home vorige pagina