Maurik, Gelderland
Inventaris nr. GL213

klik voor meer info Geraedtsg.n.20062006aanw.-
Inrichting Niet bekend
Molenmaker A.C. Kievit (1873)
Fa. Endendijk, Terschuur (2006)
Versiering
Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met tussen de koppen van voeghouten en steunder de jaartallen '1873' '2006' en daaronder 'De Beijenkorf' en een geschilderde bij.

Eenvoudige gevelsteen met het opschrift 'ACK 1873'. Daarboven een rozet met daarin de naam 'De Hoop'.
Voorganger (standerdmolen), Maurik
Geschiedenis
De molen werd door A.C. Kievit gebouwd in 1873 op de fundamenten van het in 1417 verwoeste kasteel van Maurik. Een stukje gracht van het kasteel is aan de oostkant van de molen bewaard gebleven.

De molen werd in 1932 onttakeld, waarna diverse onderdelen werden gebruikt voor de herbouw van de korenmolen te Ellewoutsdijk, Zuid-Beveland. (N.B. Deze molen werd in 1944 door oorlogsgeweld grotendeels verwoest).

In Maurik bleef de stenen romp in behoorlijke staat bewaard. Na een positief advies van het Gelders Genootschap heeft de Gemeente Buren de molenromp op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
In 2004 is met de completering begonnen en een stelling aangebracht. Op 14 juni 2006 werd de nieuwe kap op de romp geplaatst en niet veel later is de molen draaivaardig opgeleverd.
Over de naam:
Deze molen heette vanouds 'De Hoop'; sinds de uitwendige restauratie is deze omgedoopt in 'De Beijenkorf', een op zich aardige verwijzing naar de familienaam van de eigenaar. Toch is het jammer dat men de oorspronkelijke naam niet heeft gerespecteerd.

Laatst bijgewerkt: maandag 30 augustus 2010

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop / De Beijenkorf, Maurik home vorige pagina