Moerkapelle, Zuid-Holland
Hertogmolen
Zetelkruiwerk; kruihaspel
Gaandewerk, op bovenwiel na, (nog) niet aanwezig
Alleen een bovenwiel is aanwezig
Bas Hertog I, Moerkapelle (1978)
Geschiedenis
De molen werd gebouwd in 1978 met de bedoeling, elektriciteit op te wekken voor Hertog Polderbemalingen B.V. Helaas was het Bas Hertog I niet vergund, zijn molen voltooid te zien. Van het aanbrengen van een binnenwerk is het na zijn overlijden niet meer gekomen.

In 1985 volgde verhoging tot stellingmolen.

In 2008 waren er plannen om dit molentje, dat geen monument is en voor het bedrijf er niet meer toe deed, af te breken. Dit kon voorkomen worden: op 6 augustus 2008 werd de molen van het hart van Moerkapelle overgeplaatst en neergezet naast één van de (gedeeltelijk afgebroken) molens van De Wilde Venen.

Deze molen wordt vernoemd naar degene die hem ontwierp en bouwde: Bas Hertog

J.S. Bakker, Hertogmolentje gered, in: Molenwereld 118 (2008), pp. 376 - 378.
Hertogmolen, Moerkapelle, Foto: Rob Pols (19-4-2009).
© Foto: Rob Pols (19-4-2009).
Hertogmolen, Moerkapelle, De Hertogmolen nog op zijn oud elocatie.  Foto: René  Mullenders (9-12-2007).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Hertogmolen, Moerkapelle home vorige pagina